Ales din 12.000 de copii, Nică din „Amintiri din copilărie” renunță la actorie. Ce meserie a avut

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.08.2023 - 15:55
Recunoașteți personajul? A jucat în filmele copilăriei dar s-a retras și a lucrat ca instructor auto - Foto: Facebook / imagine cu caracter ilustrativ

Cu toții am fost îndrăgostiți de filmele realizate după poveștile lui Ion Creangă. Însă, puțini sunt cei care cunosc destinul personajelor, mai ales a lui Nică, puștiul care a jucat copilăria a mii de copii. Acum, „Nică” a ajuns om în toată firea și a lucrat ca instructor auto.

SHARE

Au trecut 59 de ani de atunci, iar acum Ion Bocancea este om în toată firea. Deşi au trecut atâţia ani, Ion Bocancea îşi aminteşte în detaliu cum a ajuns să fie selectat pentru rolul vieţii lui.

Avea 13 ani şi era în clasa a VI-a la şcoala din Bicaz, iar regizoarea Elisabeta Bostan şi Doru Năstase, care o seconda, mergeau prin Moldova pentru a găsi copiii care să joace în film.

Ales din 12 mii de copii pentru rolul lui „Nică”

Ion Bocancea s-a născut la Bicaz, acolo unde a fost descoperit de regizoarea Elisabeta Bostan, care a luat la colindat şcolile din Moldova pentru a-l găsi pe cel mai potrivit copil care să joace rolul lui Nică a lui Ştefan a Petrei. Nu era un copil cu părul bălai, însă s-a dovedit a fi cel mai potrivit pentru personajul lui Ion Creangă.

„Atunci când au intrat în clasă, eram la o oră de desen şi eram preocupat să desenez ceva… lupul din «Capra cu trei iezi», parcă. În timpul ăsta eu fluieram şi mâzgăleam acolo… Toată lumea s-a ridicat în picioare când au intrat regizorii în clasă. Colegii au dat «Bună ziua!», dar eu, nimic, îmi vedeam de treabă.

Citește și: Ne-au făcut să râdem, dar cei patru „milițienii” din Brigada Diverse au avut un destin tragic

Ţin minte că îmi făcusem părul din cap «arici», îl dădusem cu săpun, să stea în sus, iar doamna regizoare m-a întrebat: «Tu de ce nu te ridici în picioare?». Mi-am cerut scuze atunci, am crezut că am făcut o prostie. Mi-a spus atunci doamna regizoare: «Ia să te duci la cancelarie şi să mă aştepţi la uşă!»“, a povestit Ion Bocancea pentru adevarul.ro.

„Erau mai mulţi copii chemaţi la cancelarie şi ne-au pus tot felul de întrebări despre Creangă, să povestim ceva, şi la urmă să ne strâmbăm. Câte unul, câte unul, au tot fost scoşi afară şi am rămas doar eu şi ei în cancelarie. Când am văzut că nu m-au chemat să mă sancţioneze, ba, mai mult, mă puneau să mă strâmb, am făcut ca toţi dracii.

În total, au fost 12.000 de copii la preselecţie şi în finală am rămas 10, din care cinci erau din Iaşi, iar din Neamţ am fost doi. Din 10 am rămas doi, iar după vizita medicală m-au ales pe mine pentru rolul lui Nică. Colegul meu, care era de la Iaşi, a jucat personajul «vărul Dumitru». De fapt, toţi cei 10 care au rămăs în finală au primit roluri în film“, a mai povestit actorul. 

Supus două luni la probe pentru film

Selecţia finală a celor 10 copii pentru rolurile din filmul „Amintiri din copilărie“ s-a făcut la Bucureşti, unde s-au susţinut mai multe serii de probe. În total, probele au durat circa două luni, dar filmările s-au făcut pe parcursul unui an, deoarece trebuiau trase cadre în fiecare anotimp.

„Au fost tot felul de probe: foto, probe de filmare, dar cea mai grea a fost cea în care trebuia să ne  dezbrăcăm pentru scena din «La scăldat». Proba asta s-a ţinut la Muzeul Satului şi era plin de lume acolo, oamenii se uitau ca la circ la noi. Trebuia să ne dezbrăcăm în pielea goală şi să facem un traseu cu spini, cu garduri, cu obstacole.

Ni s-a spus că după ce ne dezbrăcăm, hainele le vom găsi la capătul traseului. Nu voia nimeni să se dezbrace, dar eu mi-am zis că şi aşa nu mă cunoaşte nimeni. Am ieşit primul, dar au fost şi alte probe la care am fost primul. Am avut probe şi de călărie, şi de înot, tot felul de teste sportive.

Pentru exterior, nu s-a filmat la casa originală a lui Creangă, de la Humuleşti, ci s-a făcut o altă casă, în cartierul Blebea, din Târgu Neamţ. La casa de la Humuleşti, care acum e muzeu memorial, nu se putea filma, deoarece se vedeau firele electrice şi circulau maşini prin zonă.

S-a făcut însă o casă care copia modelul original, dar acolo s-a filmat doar pentru scenele exterioare, interioarele s-au turnat la Buftea. Pentru scenele cu scăldatul în  Ozana s-a folosit o zonă mai rustică, mai jos de Humuleşti, pe cursul apei“, a mai declarat „Nică”.

Comuniștii au cenzurat o parte din film

Conform relatărilor lui Ion Bocancea, comuniștii au făcut ceea ce știu comuniștii să facă, așadar au cenzurat multe scene din film.  „Au fost multe scene tăiate din film, de cenzura din acele vremuri ‒ cum să se dea imagini cu tunsul şi cu râia, cu ţiganii lingurari?  S-a tăiat cam o jumătate de oră din filmări, altfel filmul era mai lung”.

Mai mult, inclusiv aspectul său fizic a suferit modificări. „Nu eram un copil cu părul bălai, eu eram şaten pe vremea când am fost ales pentru rolul din film.

Citește și: 11 ani de la moartea lui Emil Hossu. Se stinge, la repetiții, în brațele soției alături de care juca

Dar am fost vopsit blond, şi, la un moment dat, mi-au făcut o tunsoare cu o foarfecă, de arătam ca dracul. Apoi m-au tuns zero, după care am purtat perucă. La cenzură s-a tăiat scena în care m-au tuns, când eram tunsul felegunsul, câinii după dânsul. Lucrurile astea nu se uită niciodată”, a mai spus acesta.

Ion Bocancea spune că nu i-a plăcut niciodată să se dea vedetă, chiar dacă a jucat într-un film foarte important pentru cinematografia românească, premiat prin mai multe țări.

A mai apărut apoi în piese de teatru, dar s-a angajat la fabrica de ciment din Bicaz, ca programator calculatoare, însă a renunțat pentru a se face instructor auto. În prezent, Ion Bocancea a devenit bunic și are ocazia să-și retrăiască copilăria, prin ochii nepoatei sale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te