Ratpocalypse: Schimbările climatice pot duce la o explozie a populației de șobolani

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 08.11.2018 - 18:28
Rozătoarele se vor înmulți din cauza încălzirii globale. Foto Getty Images

Experții avertizează că temperaturile crescute cauzate de schimbările climatice vor transforma marile orașe din întreaga lume în teren de reproducere în masă, ideale pentru șobolani.

SHARE

Mai multe orașe din S.U.A., inclusiv New York, Chicago și Boston, cheltuie milioane de dolari în fiecare an în bătăliile lor împotriva exploziei populației de șobolani. Totuși, oamenii de știință prezic că o încălzire de 2 grade Celsius va avea loc pe tot globul până la sfârșitul acestui secol. Această creștere va duce la ierni mai calde și a veri mai fierbinți, mediu ce asigură cel mai fertil teren de reproducere pentru șobolani, la rate uluitoare.
Bobby Corrigan, un „țar al șobolanilor" de la Universitatea Cornell, a explicat că anul trecut rozătoarele au avut o perioadă de gestație de 14 zile. Așa cum a remarcat săptămâna aceasta Bloomberg, puii de șobolan pot începe să se reproducă după doar o lună de viață, adică un șobolan însărcinat poate duce la 15 000 până la 18 000 de șobolani noi în mai puțin de un an.
Directorul departamentului pentru sănătate dintr-o suburbie a orașului Boston a afirmat că are „rapoarte de 25-30 de șobolani care se joacă prin bălți". 

În New York, chiriașii din comunitățile de locuințe publice au declarat pentru Daily News:  „Ele devin tot mai mari și mai mari. Sunt în apartamente.” Unul dintre locatari, în vârstă de 43 de ani, a declarat ziarului că șobolanii nu se ascund nici măcar când sunt abordați de oameni deoarece se simt confortabil în unele părți ale clădirilor.
„Nici măcar nu aleargă", a afirmat Lenore în octombrie. „Ei doar stau acolo. Situația e ridicolă, nici măcar nu se tem de oameni".
Potrivit National Pest Management Association, orașele  Chicago, New York, Los Angeles, San Francisco-Oakland și Washington DC reprezintă cele cinci, cele mai populate zone urbane, pline de rozătoare, din țară.
Acesta nu este primul avertisment pe care membrii comunității științifice, l-au dat despre încălzirea globală, provocând o creștere a numărului rozătoarelor. 

The New Republic a remarcat anul trecut că se așteaptă ca această problemă să se înrăutățească, deoarece 70% din populația lumii este așteptată să locuiască în orașe până în 2050.
Conform unui raport din 2016 USA Today, apelurile către serviciul Orkin pentru controlul dăunătorilor au fost „în creștere cu 61% în Chicago; 67% în Boston, 174% în San Francisco 129% în New York și 57% în Washington, D.C. "
Fenomenul de reproducere a șobolanilor a avut efecte la nivel mondial. Mai multe orașe din Noua Zeelandă au oferit terenuri de reproducere fertile pentru șobolani, deoarece au trecut prin una dintre cele mai fierbinți veri. „În unele locuri ne uităm la o creștere de zece ori a populației rozătoare", a spus dr. Graeme Elliott, într-un interviu acordat The Guardian. Ziarul a folosit un avertisment cu titlul de „ratpocalypse".
„Ne-am confruntat cu situații în care am avut populații de păsări care au dispărut complet din cauza  numărului ridicat de șobolani. Ca atare lucruri oribile se pot întâmpla și probabil vom vedea o situație și mai gravă în primăvara viitoare, când păsările cuibăresc din nou.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te