Raport SUA: „energia electromagnetică pulsatorie" ar putea provoca Sindromul Havana

DE Daniel Toșa | 03.02.2022 - 10:19
Raport SUA: „energia electromagnetică pulsatorie" ar putea provoca Sindromul Havana/FOTO: scibabe.com

Un grup de informații care investighează cauza unui val de incidente misterioase care au afectat zeci de oficiali americani din întreaga lume a declarat că unele dintre episoade ar fi putut fi „plauzibil" cauzate de „energie electromagnetică pulsatorie" emisă de o sursă externă.

SHARE

Comisia nu s-a oprit în a face o determinare definitivă, spunând doar că atât energia electromagnetică, cât și, în circumstanțe limitate, ultrasunetele ar putea explica simptomele cheie - subliniind gradul în care boala obscură cunoscută sub numele colocvial de „Sindromul Havana" a rămas unul dintre cele mai încăpățânate mistere ale comunității de informații.

„Am învățat multe", a declarat reporterilor un oficial din domeniul serviciilor de informații familiarizat cu activitatea comisiei, vorbind sub protecția anonimatului, în conformitate cu termenii stabiliți de Biroul Directorului Serviciului Național de Informații.

„Deși nu avem mecanismul specific pentru fiecare caz în parte, ceea ce știm este că, dacă raportezi rapid și primești prompt îngrijiri medicale, majoritatea oamenilor se însănătoșesc”, potrivit CNN.

Citește și: Moscova: Redistribuirea forțelor SUA în Europa de Est, „distructivă”, poate declanșa un răspuns dur

Constatarea confirmă în mare măsură un raport al Academiilor Naționale de Știință de la sfârșitul anului 2020, care a constatat că „energia de frecvență radio direcționată și pulsată" este „mecanismul cel mai plauzibil pentru a explica aceste cazuri" - dar, de asemenea, nu a ajuns să facă o determinare fermă.

Grup de experți este alcătuit din specialiști în domeniul medical, științific și ingineresc care au acces la informații clasificate despre incidente. Oficialii au subliniat că activitatea sa s-a concentrat doar pe descoperirea mecanismului potențial din spatele a ceea ce guvernul numește „incidente de sănătate anormale" și nu a examinat cine, dacă este cazul, ar putea fi responsabil.

Citește și: VIDEO Iohannis: Amenințările la adresa securității regionale s-au amplificat

Un raport interimar publicat luna trecută de un grup de lucru separat al CIA care a examinat cine s-ar putea afla în spatele acestor episoade a constatat că este puțin probabil ca Rusia sau orice alt adversar străin să desfășoare o campanie globală de amploare menită să dăuneze oficialilor americani.

Agenția nu a exclus nici faptul că un stat național - inclusiv Rusia - ar putea fi responsabil pentru aproximativ două duzini de cazuri pe care anchetatorii nu au putut să le explice prin nicio altă cauză cunoscută.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te