VIDEO Iohannis: Amenințările la adresa securității regionale s-au amplificat

DE Edi Neagu | Actualizat: 02.02.2022 - 18:20
Președintele a vizitat baza militară aeriană de la Câmpia Turzii. FOTO: Captură video
Președintele a vizitat baza militară aeriană de la Câmpia Turzii. FOTO: Captură video

Klaus Iohannis a avut prima intervenție publică după ce Vladimir Putin a vorbit despre „amenințările” scutului de la Deveselu și a precizat că România trebuie să fie pregătită pentru a contracara „acțiunile agresive” ale Rusiei.

SHARE

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că riscurile şi ameninţările la adresa securităţii regionale, europene şi euro-atlantice s-au amplificat, punctând că este nevoie ca România să fie foarte bine pregătită "pentru a contracara acţiunile agresive".

"Parcurgem o perioadă extrem de tensionată, în care riscurile şi ameninţările la adresa securităţii regionale, europene şi euro-atlantice, inclusiv a securităţii României, s-au amplificat. Sunt evidente tendinţele de revenire la politica de forţă şi de contestare a actualei ordini internaţionale liberale, precum şi a arhitecturii europene de securitate construite după Războiul Rece. În aceste condiţii, trebuie să fim foarte bine pregătiţi pentru a contracara acţiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu în spaţiul cibernetic. România acţionează ferm şi consecvent pentru consolidarea solidarităţii şi a unităţii NATO, iar relaţia trans-atlantică reprezintă un element principal de susţinere a coeziunii aliate", a spus şeful statului, după ce a vizitat Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii.

Citește și: România a sărit de 10.000 de pacienți cu COVID spitalizați. La ATI - 973 bolnavi | Newsweek Romania

El a arătat că baza militară de la Câmpia Turzii este una deosebit de importantă pentru Armata României.

"Mă bucur să constat că avem rezultate concrete ale procesului de modernizare a forţelor aeriene, dar şi a forţelor terestre, două componente de bază ale Armatei noastre", a afirmat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a precizat că România a luat primele măsuri pentru modernizarea forţelor armate de la începutul anului 2015, când a fost semnat Acordul politic privind alocarea a 2% din PIB pentru Apărare pentru o perioadă de cel puţin 10 ani.

Citește și: GRAFIC Au apărut în România primele 13 cazuri de BA.2, varianta mai infecțioasă a mutației Omicron | Newsweek Romania

"De atunci, în concordanţă cu deciziile asumate de România, în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, am făcut eforturi continue pentru a avea echipamente cât mai performante şi pentru a optimiza pregătirea structurilor militare prin exerciţii, exerciţii tot mai complexe, inclusiv în format aliat. Actualul context din vecinătatea noastră directă dovedeşte odată în plus că aceste măsuri erau necesare", a spus Iohannis.

Contextul de securitate de pe Flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice confirmă necesitatea unei prezenţe mai consistente a NATO, a Statelor Unite şi a altor aliaţi în regiunea Mării Negre şi "vor urma curând anunţuri concrete în acest sens", a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a arătat că „noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene nu se va opri însă aici, avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație, F-35”. 

Efort colectiv de descurajare

El a vizitat Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii.

"Angajamentul intensificat al Statelor Unite ale Americii în Europa sporeşte consistenţa şi credibilitatea efortului colectiv aliat de descurajare şi apărare în spaţiul euroatlantic, confruntat în prezent cu ameninţări semnificative în partea de est a Europei. Acest context de securitate confirmă necesitatea unei prezenţe mai consistente a NATO, a Statelor Unite şi a altor aliaţi în regiunea Mării Negre, pentru a asigura o postură consolidată de descurajare şi apărare aşa cum am susţinut în mod repetat", a afirmat şeful statului.

El a reiterat aprecierea deosebită "pentru deciziile anunţate foarte recent ale preşedinţilor Biden şi Macron, privind desfăşurarea de forţe militare în România, contribuţii extrem de relevante la efortul comun de descurajare şi apărare în sudul Flancului estic, la Marea Neagră şi în acelaşi timp expresia solidarităţii şi angajamentului acestor parteneri strategici ai României pentru securitatea noastră".

Klaus Iohannis a mai spus că ţara noastră a avut un "contact strâns, la nivel diplomatic, operaţional şi tehnic pentru stabilirea detaliilor şi datelor exacte ale desfăşurării unităţilor militare americane şi franceze în România". "Fără îndoială, vor urma curând anunţuri concrete în acest sens", a arătat preşedintele Iohannis.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te