Dmitri Novikov, prim-adjunct al șefului Comisiei de Afaceri Externe a Dumei de Stat a Rusiei, a declarat miercuri că speră că aceasta este o „știre falsă”.
„Dacă nu este o informație falsă, pentru uz intern american, acesta este un pas absolut distructiv. Nu numai că poate complica situația din Ucraina și poate defini NATO și pe liderul său, SUA, ca forțe agresive, dar o astfel de acțiune poate fi, de asemenea, calificată ca o încercare de a pirata fragilul proces de negociere privind garanțiile de securitate”, a declarat Novikov pentru Interfax miercuri, comentând un raport CNN despre redistribuirea unor forțe americane suplimentare spre Europa de Est.
Citește și
Pentagonul confirmă mutarea din Germania în România a 1.000 de militari americani
Președintele Iohannis salută decizia SUA de a trimite trupe în România: Demonstrație a solidarității
„Acest pas ar putea deteriora și mai mult relațiile Moscovei cu Occidentul și ar putea da o lovitură eforturilor de dezamorsare a tensiunilor”, a subliniat Novikov.
Mai mult, repoziționarea forțelor americane ar putea fi văzută ca o încercare de a determina Moscova să ia măsuri de represalii mai dure și mai cuprinzătoare, potrivit oficialului rus.
„Dacă SUA solicită Federației Ruse să dea cel mai dur răspuns posibil prin trimiterea de contingente suplimentare, aceasta ar trebui, în cele din urmă, să fie mai mult o problemă pentru ei decât pentru noi”, a spus el.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a confirmat miercuri, într-o conferinţă de presă transmisă online, desfăşurarea a circa 3.000 de militari americani în ţări de pe flancul estic al NATO, dintre care aproximativ 1.000 vor fi repoziţionaţi în zilele următoare de la o bază din Germania în România.