Amendamentele depuse de Ministerul Sănătății la prezentarea proiectului de lege în Senat au fost integral respinse, cu toate că aduceau corecții semnificative și permiteau elaborarea mai rapidă a normelor.
”Este lăudabil că s-a ajuns la un consens politic. Este nevoie de un Plan Național de Combatere a Cancerului. Al doilea lucru pozitiv este că acest obiectiv a fost preluat de Administrația Prezidențială și promovat ca o prioritate", a spus Ministrul Sănătății.
Rafila, despre forma actuală a Planului Național de Combatere a Cancerului: Făcut de neprofesioniști
Numai că, adaugă Alexandru Rafila, ”deși a existat o oportunitate extraordinară prin consensul politic și prin patronajul președintelui României, cei care au scris această lege nu au fost profesioniști”, a declarat Alexandru Rafila pentru Gândul.
Unul dintre ”părinții” formei actuale a Planului Național de Combatere a Cancerului a fost Constantin Dina, care a lucrat la Ministerul Sănătății, la Corpul de Control.
Conferențiar la catedra de anatomie a Facultății de Medicină din Constanța, Constantin Dina a fost trimis în judecată de DNA pentru corupție.
El este suspectat că ar fi dat subiectele înainte de examen unei apropiate pe care el a adus-o în trecut la MS, pe un post de șef de serviciu la direcția pe care o conducea.
Planul, revizuit
În acest moment, a fost realizată de experți o revizie a textului PNCC, care permite elaborarea rapidă a normelor.
”Am făcut o comisie de specialiști încă din luna decembrie a anului trecut și am trecut la analiza PNCC, ca să facem normele. În timpul analizei am observat că există niște chestii acolo care, pur și simplu, nu au niciun sens", a mai declarat Rafila.