VIDEO Rafila nu e împotriva certificatului verde, dar vrea introducerea lui „în momentul oportun”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.11.2021 - 14:17
Alexandru Rafila. Sursă: Facebook

Medicul Alexandru Rafila (PSD), avizat pozitiv pentru funcția de ministru al Sănătății, a declarat, la audierea în comisiile parlamentare, că nu este împotriva introducerii certificatului verde, dar că acesta trebuie introdus „în momentul oportun”.

SHARE

Întrebat în comisii dacă este o urgență introducerea certificatului verde înainte de izbucnirea valului cinci al pandemiei COVID, Alexandru Rafila a evitat să dea un răspuns clar, însă a prezentat un exemplu: dacă numărul de infectări crește timp de trei săptămâni, ar trebui introdus. 

Rafila a precizat că nu este împotriva certificatului verde, menționând că „este un instrument care salvează vieți”. 

„Este un instrument care salvează vieți, dar el trebuie introdus în momentul oportun. Eu trebuie să am un algoritm prin care îl introduc. De exemplu, crește trei săptămâni consecutiv numărul de cazuri, cu un coeficient de 1,5 pe săptămână, atunci ăsta este un criteriu să introduc certificatul verde. Când îl scot? Când am un număr de săptămâni de descreștere cu un anumit coeficient, când scade sub o anumită incidență cumulată.

Eu nu cred, asta e problema, noi tot timpul îl prezentăm ca pe un instrument opresiv, dar în realirae este un instrument de protejare a sănătății individuale și a sănătății publice”, a spus Alexandru Rafila. 

Reamintim că, în programul de guvernare PSD-PNL-UDMR, se menționează doar că acest instrument va fi utilizat „nediscriminatoriu, cu acces universal la vaccinare și testare”. Legea privind certificatul verde a picat în Senat, cu voturile PSD, iar în prezent este blocată în Camera Deputaților. 

Citește și: Program: frână pentru certificatul verde, testări gratuite în spitale și instituțiile statului | Newsweek Romania

Alexandru Rafila a mai amintit și că, în lipsa vaccinării, ar fi existat mult mai multe decese şi mult mai multe persoane cu sechele post-COVID, cu mult mai multe decât cele care au avut reacţii adverse considerate severe, dar și că România va avea „o provocare consistentă” să asigure recuperarea pentru pacienţii cu grave sechele post-COVID. 

El a făcut apel la populația care are șase luni de la primele două doze de vaccin să facă doza a treia, dar și pentru vaccinarea vârstnicilor, aceasta fiind una dintre categoriile cu cele mai mici procente de vaccinare.

La persoanele de peste 80 de ani, vaccinarea este de doar 23,38 la sută, în 23 noiembrie, potrivit datelor Comitetului de Coordonare a Vaccinării. 

Alexandru Rafila a primit aviz favorabil, cu 26 de voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”. 

Urmăriți audierea lui Alexandru Rafila în comisii mai jos: 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.