PSD îi cere lui Iohannis să prezinte scuze pentru criticile referitoare la violențele Jandarmeriei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.08.2018 - 14:45
Protestul Diasporei din Piața Victoriei. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Partidul Social Democrat a transmis, sâmbătă, un comunicat de presă în care îi cere președintelui Klaus Iohannis „să își ceară scuze imediat pentru afirmațiile sale în privința Jandarmeriei”.

SHARE

Șeful statului a criticat, vineri seară, Jandarmeria pentru felul în care a intervenit la protestul Diasporei organizat în Piața Victoriei. „Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”, a transmis Klaus Iohannis, vineri, pe pagina sa de Facebook. 

În replică, reprezentanții PSD i-au solicitat, sâmbătă, președintelui României scuze pentru afirmațiile sale. „PSD solicită preşedintelui Klaus Iohannis să îşi ceară scuze imediat pentru afirmaţiile sale iresponsabile împotriva Jandarmeriei, care a acţionat legitim şi legal pentru a-i împiedica pe protestatari să pătrundă în Palatul Victoria. Este inacceptabil ca preşedintele României să facă o astfel de declaraţie prin care subminează autoritatea statului şi îndeamnă la reluarea agresiunilor împotriva ordinii şi instituţiilor publice”, se arată în comunicatul de presă al PSD. 

În același timp, partidul condus de Liviu Dragnea a mai precizat, în același comunicat, că dezaprobă actele de violență care „au deturnat demonstraţia din 10 august 2018" şi solicită autorităţilor statului să-i ancheteze de urgenţă "pe cei care au incitat la violenţă şi pe cei care au comis actele de agresiune". 

Premierul Dăncilă cere explicații de la SRI

Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă, aflată în concediu, a solicitat, în regim de urgență, Serviciului Român de Informații un raport referitor la persoanele care se fac responsabile de violențele din Piața Victoriei, de la protestul din 10 august. 

"Prim-ministrul Viorica Dăncilă condamnă ferm acţiunile violente produse în Bucureşti, vineri seară, desfăşurate de grupuri organizate prin deturnarea unei manifestaţii civice. Rapoartele Ministerului Afacerilor de Interne arată că violenţele au fost provocate gradual de către grupuri de persoane bine organizate, care au atacat forţele de ordine, instituţii şi au distrus bunuri publice, în scopul declanşării unui conflict între persoanele care manifestau paşnic şi forţele de ordine, prin vulnerabilizarea autorităţii statului. În acest moment, Guvernul aşteaptă ca instituţiile abilitate să desfăşoare toate anchetele necesare, astfel încât cei vinovaţi de acţiunile violente să fie traşi la răspundere. 

Din păcate, violenţele stradale sunt însoţite de o serie de declaraţii ale unor lideri politici care încearcă să exploateze în folosul propriu efectele dramatice ale acestor evenimente, prin lansarea unor acuzaţii la adresa forţelor de ordine şi instituţiilor statului şi prin incitarea populaţiei împotriva acestora. Facem apel la mai multă responsabilitate în declaraţii publice şi la renunţarea la folosirea unor evenimente regretabile în scop electoral. Premierul Viorica Dăncilă respectă dreptul cetăţenilor de a manifesta şi de a-şi exprima opiniile în public şi consideră că acest drept nu trebuie sub nicio formă să fie confiscat de politicieni sau grupuri care au interese de a destabiliza ordinea în societate ", a transmis Guvernul.

Peste 400 de persoane au avut nevoie
de îngrijiri medicale 

La protestul Diasporei, organizat în Piața Victoriei, au participat zeci de mii de oameni. Jandarmeria a intervenit în forță, folosind tunuri de apă, gaze lacrimogene, iar mai mulți protestatari, unii pașnici, au fost băuți. Nu mai puțin de 452 de persoane au fost rănite în timpul protestului și au avut nevoie de îngrijiri medicale. Printre persoanele venite la manifestația din fața Guvernului au fost și câteva violente, care au agresat fizic forțele de ordine. Grupurile violente nu au fost, însă, izolate de jandarmi sau au fost izolate cu întârziere, pentru a se restabili ordinea în Piață. 

Pe aceeași temă: 

Procurorii militari au deschis dosar penal privind intervenția Jandarmeriei la „Protestul diasporei”

Jurist USR, bătut de jandarmi pentru că purta un tricou cu inscripția „Fără penali”

Fiica senatorului USR Alexandrescu, pe targă din cauza gazelor lacrimogene

Klaus Iohannis: Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te