PSD a jupuit Transelectrica. Pana din București era previzibilă. Există riscul unui blackout total

DE Mircea Marian | Actualizat: 07.08.2020 - 22:50

Ani întregi, guvernele PSD au luat banii de investiții ai companiei Transelectrica, ce deține infrastructura de transport electric, iar acum se văd efectele: o parte din București, inclusiv Guvernul, a rămas în întuneric. Riscul major este ca întreaga infrastructură să cedeze.

SHARE

Guvernările PSD au obligat Transelectrica să repartizeze o cotă de minimum 90% din profit sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat, lăsând astfel compania fără bani de investiții. 

Însă lovitura de grație a venit din partea celebrei OUG 114/2018, pregătită de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov: Transelectrica a fost nevoită să se împrumute, inclusiv pentru a plăti taxa ANRE.

În 2019, Transelectrica își programase investiții în elemente de rețea din surse proprii în sumă de 252 de milioane de lei în 2019, dar, potrivit unui raport al Autorității de Reglementare (ANRE), la finalul anului raportase doar 103 milioane de lei investiții realizate. 

Investițiile planificate de Transelectrica până în 2027 erau de circa 900 de milioane de euro. 

În 2019, un raport al Transelectrica arăta că pur și simplu nu există soluții pentru alimentarea Bucureștiului la nivelul cerințelor acestui oraș. “Până acum, în privința soluției de perspectivă pentru asigurarea alimentării cu energie electrică a zonei metropolitane București, nu există o fundamentare tehnico-economică care să susțină luarea unei decizii pentru o soluție tehnică, ce ar permite trecerea la o fază care să contureze unul sau mai multe proiecte de investiții“, a arătat Transelectrica, după ce ANRE i-a cerut soluții pentru acest oraș. Bucureștiul și Ilfovul absorb 15% din curentul consumat de România. 

2019: România ratează bezna totală de două ori

Avertismentul Transelectrica nu este singular. Tot în 2019, Frank Neel, membru al board-ului OMV Petrom, spunea: "România s-a apropiat de o pană de curent totală de două ori în 2019. Prima oară atunci când Unitatea 1 de la CNE Cernavodă a fost oprită, în 18 septembrie, şi încă o dată la începutul anului."

În București au mai fost pene majore de curent în 12 februarie 2012, când au rămas fără curent cartierele Titan, Obor, Pipera si Timpuri Noi, precum și în octombrie și noiembrie 2017.

În 2016, România a ratat o pană generalizată datorită unei intervenții a Hidroelectrica, așa că a fost întrerupt curentul doar în Argeș și Vâlcea. 

Un blackout, o pană generalizată, a avut loc în România în 1977. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.