Proiectul FCAS, în impas. Franța cere control de 80%, Germania avertizează că va tăia finanțarea

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.07.2025 - 10:31
Proiectul FCAS, în impas. Franța cere control de 80%, Germania avertizează că va tăia finanțarea - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ
Proiectul FCAS, în impas. Franța cere control de 80%, Germania avertizează că va tăia finanțarea - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Programul european FCAS, evaluat la peste 100 de miliarde de euro, riscă să se blocheze din nou după ce Franța a cerut să preia 80% din controlul proiectului. Germania refuză, acuzând că nu poate finanța cu bani germani un proiect dominat de Paris.

SHARE

Ambițiosul proiect comun pentru dezvoltarea unui avion de luptă de generația a cincea, Future Combat Air System (FCAS), este din nou în impas, după ce Franța a cerut să dețină aproximativ 80% din controlul asupra lucrărilor, potrivit unei surse din industria de apărare, citate de publicația germană Hartpunkt și confirmate de Reuters.

Proiectul FCAS, în impas. Franța cere control de 80%, Germania avertizează că va tăia finanțarea

Acest demers pune sub semnul întrebării viitorul unui program anunțat în 2017 de Emmanuel Macron și Angela Merkel ca un răspuns european la Brexit și la criza migrației. 

FCAS ar trebui să înlocuiască actualele avioane Rafale (Franța) și Eurofighter (Germania) începând cu anul 2040.

Însă cererea Parisului de a prelua aproape complet conducerea proiectului a fost respinsă de partea germană. Deputatul SPD Christoph Schmid, din partidul ministrului Apărării Boris Pistorius, a transmis un avertisment ferm:

„Berlinul nu poate finanța un proiect francez cu bani germani. Dacă Franța nu renunță la această solicitare, ar putea însemna ultimul cui în sicriul proiectului comun”, spune Christoph Schmid.

Citește și: Germania se pregateste de război. Cum arată super avionul spatial tip OZN, echipat cu rachete IRIS-T

Tensiunile dintre cele două capitale persistă de ani buni. În 2022, președintele Macron chiar a anulat o reuniune guvernamentală franco-germană din cauza divergențelor legate de apărare și energie.

Consecințele unei rupturi: pierderi colosale pentru companiile implicate

Proiectul FCAS este gestionat de un consorțiu format din Dassault Aviation (Franța), Airbus (Germania) și Indra (Spania).

Până în prezent, activitatea a fost împărțită pe „piloni” specifici, precum dezvoltarea avionului propriu-zis, dezvoltarea motoarelor, dronele de sprijin (remote carriers) și implementatrea „Air Combat Cloud” – sistemul digital care leagă toate componentele.

Citește și: VIDEO Franța se antrenează cu avioane nucleare Rafale pentru un conflict pe scară largă cu Rusia

O redistribuire majoră a responsabilităților în favoarea Franței ar afecta direct companii germane precum Hensoldt și MTU Aero Engines, iar trecerea la următoarea etapă a proiectului – planificată până la sfârșitul anului – ar putea deveni imposibilă.

Ministerul german al Apărării a transmis că acordurile interguvernamentale rămân baza participării sale la FCAS și a redirecționat întrebările către partea franceză. La rândul său, Ministerul francez al Apărării a refuzat să comenteze public.

Airbus a evitat să ofere detalii, dar a declarat că rămâne angajată în program și în acordurile deja încheiate.

„Lunile următoare, până la sfârșitul anului, vor fi cruciale pentru lansarea rapidă a fazei efective de dezvoltare a programului”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Un nou parteneriat la orizont? Rivalul GCAP capătă tracțiune

În contextul acestor tensiuni, reapare în discuție o posibilă fuziune între FCAS și programul GCAP (Global Combat Air Programme), o inițiativă alternativă susținută de Marea Britanie, Italia și Japonia, care vizează dezvoltarea unui avion de vânătoare stealth avansat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te