Problema tezaurului României furat de Rusia, în premieră, pe agenda Parlamentului European

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 05.03.2024 - 16:37
Problema tezaurului României furat de Rusia, în premieră, pe agenda Parlamentului European - Foto: romania-actualitati.ro
Problema tezaurului României furat de Rusia, în premieră, pe agenda Parlamentului European - Foto: romania-actualitati.ro

Problema tezaurului României furat de Rusia se află, în premieră, pe agenda Parlamentului European. Europarlamentarul Eugen Tomac a precizat că, pe 14 martie, PE va dezbate și va vota rezoluția „Returnarea tezaurului național al României, însușit în mod ilegal de Rusia”.

SHARE

În sesiunea din 14 martie 2024, Parlamentul European va dezbate și va vota rezoluția „Returnarea tezaurului național al României, însușit în mod ilegal de Rusia”, inițiată de europarlamentarul PMP, Eugen Tomac. 

Adoptarea rezoluției ar reprezenta un semnal politic important și ar putea fi un instrument util României după încheierea războiului declanșat de Moscova în Ucraina, când relațiile dintre Uniunea Europeană și Moscova vor fi restabilite.

Citește și: Tupeu incredibil la Moscova. Valeri Kuzmin spune că România e datoare pentru tezaurul furat de ruși

Problema tezaurului României furat de Rusia, în premieră, pe agenda Parlamentului European

„Ne aflăm într-un moment în care trebuie să prezentăm situația cu claritate, cu foarte multă convingere”, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac, făcând referire la rezoluția „Returnarea tezaurului național al României, însușit în mod ilegal de Rusia”, ce se află pe masa Parlamentului European. 

„Toate grupurile politice susțin adoptarea unei rezoluții săptămâna viitoare”, a mai spus Tomac, după o dezbatere din Comisia de Afaceri Externe a PE, la care a participat pe 4 martie. 

Citește și: Povestea Evangheliei ferecate în aur de Constantin Brâncoveanu. Cum a ajuns comoara pe mâna rușilor

Ce tezaur a transferat România la Moscova

Liderul PMP a explicat că, ”pe lângă tezaurul Băncii Naţionale a României, care cuprinde peste 93 de tone de aur, la Moscova a fost dus şi întregul tezaur cultural”.

”La acea vreme, Guvernul a decis să golească toate mănăstirile, să strângă toate colecţiile de artă publice şi private, colecţiile Academiei Române, chiar şi bijuteriile Reginei Maria, precum şi arhivele principalelor instituţii ale statului: Consiliul de Miniştri, Parlamentul, Arhivele diplomatice, cele privind siguranţa statului.

Au fost, de asemenea, trimise hrisoave, pergamente cu peceţi domneşti, panaghiarele lui Ştefan cel Mare de la Mănăstirea Neamţ, Epitaful de la Cozia (1936) şi multe alte cărţi vechi, picturi valoroase, precum şi portretul lui Avram Iancu în mărime naturală.

Toată memoria naţiunii române a fost dusă la Moscova. Acum, când securitatea Europei este pusă la grea încercare de războiul declanşat de Rusia, ţările europene sunt obligate să-şi consolideze mecanismele de apărare şi să regândească fundamental întreaga viitoare comunicare cu Moscova, aceasta fiind în prezent suspendată”, a spus europarlamentarul PMP.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te