Primul juriu format din cetățeni, organizat de o primărie din România. În ce problemă va decide?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 28.02.2024 - 13:15
Primul juriu format din cetățeni, organizat de o primărie din România. - Foto: Freepik/macrovector - cu rol ilustrativ
Primul juriu format din cetățeni, organizat de o primărie din România. - Foto: Freepik/macrovector - cu rol ilustrativ
trafic masini
trafic masini

Primul juriu format din cetățeni, organizat de o primărie din România. În premieră pentru țara noastră, locuitorii unui oraș vor avea ocazia să devină jurați, Aceștia vor decide într-o problemă presantă pentru administrația locală și oamenii din municipiu.

SHARE

Primul juriu format din cetățeni, organizat de o primărie din România. Este o premieră pentru țara noastră, românii fiind obișnuiți cu noțiunea de jurați mai mult din filmele americane, unde acest rol este obligatoriu prin lege.

Dar cei din municipiul respectiv vor decide în cu totul alte probleme decât cazurile penale, așa cum se întâmplă în SUA.

Primul juriu format din cetățeni, organizat de o primărie din România. În ce problemă va decide?

Un Juriu Cetățenesc va fi înființat de Primăria Râmnic Vâlcea, în cadrul unui proiect inedit prin care cetățenii se pot implica în rezolvarea unor probleme de administrație publică locală.

Cei 20 de jurați care vor fi alei aleatoriu, printr-o loterie organizată de administrația locală, vor avea misiunea de a găsi soluții la traficul aglomerat din oraș, o problemă întâlnită astăzi în majoritatea țărilor lumii, nu doar în România,

Ideea acestui parteneriat autorități locale - societate civilă s-a născut în urmă cu doi ani, iar de atunci se duc o serie de tratative pentru implementarea ei, conform adevarul.ro.

Citește și: Schimbare importantă pentru proba teoretică de la examenul pentru permis auto. Va fi mai accesibil

Juriul ar urma să fie format dintr-o diversitate de persoane, atât din tineri, cât și din seniori, din bărbați și femeii, din oameni cu facultate, dar și fără, persoane care folosesc mijloacele de transport în comun sau nu ori cu dizabilitate fizică sau nu etc..

Înainte de a-și exercita capacitatea de a propune soluții, jurații vor fi „școliți” de experți în mai multe domenii, pentru a înțelege exact despre ce este vorba, limitele în care vor putea activa, dar și cum s-au derulat procese similare în alte locuri ale lumii.

Traficul rutier din Râmnicu Vâlcea a devenit foarte aglomerat - Foto: adevarul.ro/Daci Stoica

Propunerile asupra cărora trebuie să se pună de acord trebuie să fie votate de minimum 80% dintre membri înainte de a fi prezentate noului Consiliu Local al municipiului Râmnicu Vâlcea, imediat după alegerile electorale din luna mai, spre aprobare.     

 În loc de bani, pentru munca prestată, cum se întâmplă în alte țări, jurații vâlceni vor primi în schimb diverse recompense sub forma unor bilete de călătorie pentru mijloacele de transport public în comun, invitații la meciuri de handbal și spectacole de teatru, muzică etc.

Citește și: Medici reținuți după ce au eliberat ilegal fișe medicale. Clienții, candidați la examenul auto

Fondurile alocate de Primăria Râmnicului sunt absolut modice, aproximativ 5.000 de euro, mai scrie sursa citată..

Astfel de „Adunări ale cetățenilor” se fac de ceva vreme în lume, iar în Europa cel mai mare succes în acest sens l-au înregistrat până acum polonezii.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te