Potrivit OMS, analizele de laborator au arătat că tulpina detectată în Malawi are legătură cu una care este prezentă încă în Pakistan, unde este endemică.
„Fiind un caz importat din Pakistan, acest caz depistat nu afectează statutul pe care îl are regiunea africană, care a fost declarată liberă de poliovirus sălbatic", a transmis OMS, potrivit CNN.
Este vorba despre o fetiță în vârstă de trei ani, care a avut un început de paralizie în noiembrie anul trecut.
„Detectarea WPV1 în afara celor două ţări unde boala a rămas endemică, Pakistanul şi Afganistanul, este o preocupare serioasă şi subliniază importanţa prioritizării activităţilor de vaccinare împotriva poliomielitei", a indicat Iniţiativa Globală pentru Eradicarea Poliomielitei.
Citește și: Rusia a respins propunerile SUA. Avertizează că Ucraina se poate „inflama în orice moment”
Potrivit OMS, continentul african ar putea lansa un răspuns rapid datorită unui nivel ridicat de supraveghere a poliomielitei.
„Ultimul caz de poliovirus sălbatic din Africa a fost identificat în nordul Nigeriei în 2016 și la nivel global au fost doar cinci cazuri în 2021. Orice caz de poliovirus sălbatic este un eveniment important și vom mobiliza toate resursele pentru a sprijini răspunsul țării la acest virus", a spus Modjirom. Ndoutabe, coordonator pentru poliomielită din cadrul biroului regional al OMS pentru Africa.
Citește și: Patriotismul nu-i de AUR, ci de tinichea!
Poliomielita este o boală extrem de infecțioasă care invadează sistemul nervos și poate provoca paralizie totală în câteva ore. Deși nu există un tratament pentru poliomielita, aceasta poate fi prevenită prin administrarea unui vaccin, a spus OMS.
Africa a fost declarată liberă de poliovirus sălbatic în august 2020, în urma unui efort de decenii depus de guvernele regionale și organizațiile nonprofit pentru eradicarea de pe continet a acestui virus care a dus la aproximativ 75.000 de copii paralizați anual.
OMS a așteptat patru ani de la ultimul caz declarat de poliovirus sălbatic în Nigeria înainte de a anunța eradicarea acestuia în Africa în urmă cu 17 luni pentru a se asigura că nu există urme ale virusului pe continent, au declarat oficialii pentru CNN. Eforturile de eradicare a poliomielitei din Africa au salvat aproximativ 180.000 de vieți, a spus OMS.