Rusia a respins propunerile SUA. Avertizează că Ucraina se poate „inflama în orice moment”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 18.02.2022 - 11:26
Rusia a respins propunerile SUA/foto: tass

Rusia a respins joi ultimul efort al SUA de a dezamorsa criza din Ucraina, declarând că textul scris al Washingtonului nu a oferit „un răspuns constructiv” unor probleme centrale. Totodată, Moscova a avertizat că situația în Ucraina se poate inflama oricând.

SHARE

În răspunsul către SUA cu privire la propunerile de securitate pentru Europa de Est, Ministerul de Externe rus a stipulat joi că, pentru detensionarea situației din jurul Ucrainei, „este fundamental” să se implementeze o serie de pași, inclusiv oprirea livrării de arme către Ucraina, rechemarea tuturor consilierilor și instructorilor occidentali de acolo și refuzul țărilor NATO de a organiza exerciții comune cu Forțele Armate ale Ucrainei.

„Nu am văzut nici cele trei cereri ale noastre cheie să fi fost luate în considerare în mod adecvat: oprirea expansiunii NATO, retragerea sistemele ce pot fi folosite ca arme de atac din apropierea granițelor cu Rusia și readucerea infrastructurii militare a blocului în Europa la nivelul în care era în 1997”, se arată în răspunsul Ministerului rus de Externe, care a fost înmânat ambasadorului SUA la Moscova, John Sullivan, și publicat de agenția de știri de stat TASS.

SUA au ales „subiecte convenabile” și „le-au răsucit pentru a crea avantaje pentru America și aliații săi, ceea ce întărește îndoielile Moscovei cu privire la disponibilitatea Washingtonului de a corecta situația de securitate din Europa”, se arată în document.

Rusia poate pune în aplicare „măsurile tehnico-militare”

„În absența dispoziției părții americane de a conveni asupra garanțiilor ferme și obligatorii din punct de vedere juridic de asigurare a securității noastre de către Statele Unite și aliații săi, Rusia va fi obligată să răspundă, inclusiv prin punerea în aplicare a măsurilor militare-tehnice”, se arată în comunicat. 

Rusia a negat că are vreo intenție de a invada Ucraina, dar SUA au avertizat că Rusia are acum capacitatea de a lovi „oricand”.

Citește și

Ucraina se teme de o „provocare", în condițiile în care sunt raportate bombardamente în estul țării

Georgia spune că aderarea la NATO este singura modalitate de a păstra integritatea țării

 

Potrivit ministerului, SUA au sugerat obligații reciproce în ceea ce privește desfășurarea și staționarea permanentă pe teritoriul Ucrainei în schimbul retragerii trupelor ruse de la granița cu Ucraina, refuzând în același timp să discute alte puncte.

„Insistăm asupra retragerii tuturor forțelor armate și a armelor SUA desfășurate în Europa Centrală, de Sud-Est și în Țările Baltice”, se arată în comunicat.

„Situația din Ucraina, și anume în imediata proximitate a granițelor Rusiei, s-ar putea transforma în orice moment dintr-o bătălie cu noroi într-o furtună de foc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Riscul de a trece de la aruncarea cu noroi la consecințe care ar provoca un nou război în imediata vecinătate a granițelor noastre este mereu prezent”, a spus Peskov, comentând situația din jurul Ucrainei.

Secretarul de presă a subliniat că, indiferent de situația, Rusia menține o poziție responsabilă și așteaptă dialogul cu partenerii săi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te