Primarul își mărește salariul de la 43.000 lei la 80.000 lei/an. Localitatea se declară în faliment

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.09.2022 - 15:27
Primăriile din țară sunt într-o situație complicată

Multe primării din țară sunt deja într-o situație dificilă în prag de iarnă. Spre exemplu, jumătate din primăriile din Bihor sunt falimentare. Cu toate astea, primarii și angajații și-au crescut foarte mult salariile în ultimii ani.

SHARE

Patru dintre ele nu reușesc nici măcar să-și acopere cheltuielile de salarii. De fonduri europene nimeni nu pare să se preocupe, iar investitorii lipsesc.

Orașul Vașcău, județul Bihor. O localitate cu 2.250 de locuitori azi, și tot mai puțini, de la an la an. Potrivit ANAF, anul trecut orașul Vașcău a avut încasări de 5,3 milioane de lei și cheltuieli de... 5,7 milioane de lei.

Numai pentru cheltuielile de personal s-au plătit 2,4 milioane de lei. De fondurile europene nu s-a auzit pe-aici. La primărie nu am găsit pe nimeni. Viceprimarul e în concediu de odihnă, iar primarul... nu vrea să comenteze.

Primarul Porge Florin câștiga, în anul 2021, suma de 80.000 de lei pe an la care se mai adăuga o pensie de aproape 20.000 de lei, potrivit documentelor consultate de Newsweek România. În 2017, liderul PSD Liviu Dragnea, într-un gest populist, a permis primarilor și președinților de Consilii Județene să își facă salariile după cum cred de cuviință. Înainte de această posibilitate legală, primarul Porge câștiga doar 43.000.

În total, patru primării din Bihor cheltuie mai mult decât încasează. Iar jumătate dintre localiățile din județ sunt la limită cu execuția bugetară.

Citește și: Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a MAE rus: Bucureștiul să recunoască că trimite arme în Ucraina

Localitățile din Bihor care au probleme în a-și acoperi cheltuielile au câteva puncte în comun. Sunt situate în depresiunea Beiușului, locuitorii beneficiază de facilități la plata impozitelor și taxelor, prin legea moților, iar populația tânără emigrează în masă din cauza lipsei locurilor de muncă.

Rieni, județul Bihor. Anul 2021 s-a încheiat pe... zero. Primăria a încasat 6,4 milioane de lei și a cheltuit până la ultimul leu. Primarul e la al patrulea mandat și spune că investițiile în comună s-au făcut datorită unui... privat. Investitorul a creat locuri de muncă și a cotizat, implicit, și la bugetul local.

Primarul localității Bota Ioan încasează un salariu de 57.8000 de lei pe an, la o populație de 3.000 de locuitori. Înainte de „legea Dragnea”, primarul încasa mult mai puțini bani anual - 33.000 lei.

După cum se vede din exemplele de mai sus, primarii aproape și-au dublat veniturile

Dacă înainte de '90 și imediat după, această zonă a fost al doilea parc industrial, sau a doua zonă industrială din Bihor, din cauza politicilor locale, județene și naționale a devenit o Cenușăreasă.

Și politicile de asistență socială dezechilibrează mult balanța, se plâng primarii. Banii pentru persoanele cu dizabilități sau însoțitorii persoanelor cu handicap, de exemplu, sunt plătiți tot din bugetul local și intră la „cheltuieli de personal”.

Citește și: Ce spun directorii colegiilor despre eliminarea mediei claselor V-VIII la admiterea la liceu

În Bihor, Oradea conduce detașat topul primăriilor performante. Anul trecut a avut încasări de peste 828 de milioane de lei și cheltuieli cu 9 milioane de lei mai puțin. Ponderea salariilor din primărie nu a trecut de 13 procente.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te