Primăria se gândește la tarife mai mici de parcare. Newsweek: În București e mai scump ca la Viena

DE Alex Darvari | 03.08.2022 - 17:49
București FOTO: PROFIMEDIA

Newsweek România a semnalat faptul că parcarea în centrul Bucureștiului este de 3 ori mai scumpă decât la Viena. Viceprimarul Capitalei a anunțat, de puțin timp, intenția de a reduce tarifele.

SHARE

În foarte multe zone centrale din București (Zona 0 și Zona 1) nu există locuri de parcare de reședință. Rezidenții parchează în fața casei sau a blocului, pe stradă, acolo unde Primăria Capitalei trasează acum locuri cu plată. Abonamentul e 400 €/an, la Viena, 120 €/an.

 
 Citește și: Locuiești în centrul Bucureștiului și ai mașină? Parcarea, 400 €/an. La Viena e 120 €/an

„Vreau să fac niște precizări importante legate de subiectul parcărilor și a regulilor de parcare din București: Obiectivul principal al acestei inițiative este acela de a ELIBERA DOMENIUL PUBLIC de mașini parcate neregulamentar!
Nemulțumirile exprimate public vin mai ales din partea unei minorități, acei ”privilegiați” care parchează oriunde, oricând și oricât timp consideră ”domniile lor”. Blochează stații de autobuz, banda de circulație sau trotuare, pe principiul ”că se poate!”.
Ei bine, Nu se poate așa... 
Astăzi avem 12.190 de locuri de parcare în zona centrală. În fiecare lună, numărul acestor locuri de parcare va crește cu câteva sute. Până anul viitor estimăm un număr de 30.000 de locuri de parcare în zona centrală, în interiorul inelului central de circulație.


Nou! Pentru a încuraja utilizarea corectă a domeniului public de către șoferi voi iniția, chiar din această lună, un proiect de revizuire a tarifelor, astfel:
→ Comasarea Zonelor 0 și 1 și stabilirea unui TARIF UNIC, în valoare de 5 lei/oră pentru toate parcările publice din zona centrală (interiorul inelului central de circulație).
→ Transformăm parcările publice din zona centrală în parcări de reședință, pe timpul nopții, în intervalul orar 19.00 - 07.00 și le alocăm, pe bază de ABONAMENT LUNAR DE NOAPTE, în valoare de 50 lei pe lună, rezidenților din zona centrală.
→ Reducem și valoarea abonamentului lunar pentru zona 1, la o valoare suportabilă de către populație. Cu acest tip de abonament, posesorii de mașini vor putea utiliza - într-o lună, în intervalul orar 07.00-19.00 - spațiile de parcare în oricare din zonele 1 sau zona 2 - vezi aici harta cu zonele de parcare din București.
Restabilim ordinea în trafic, creștem numărul de locuri de parcare.
Lucrăm, zi de zi, pentru a crește calitatea serviciilor publice din București”, a scris viceprimarul Stelian Bujduveanu.

Ce tarife de parcare au fost anunțate

Tarifele de parcare, mai mari raportat la salariul minim decât în toată Europa, nu sunt noi, au fost aprobate prin HCGMB 517/17.09.2019, pe ultima sută de metri de mandate a doamnei primar Gabriela Firea, dar sunt „extreme”.

Dacă ai biroul în centrul Bucureștiului și mergi cu mașina proprietate personală, de exemplu, pentru a putea parca pe un loc aleatoriu, dacă este disponibil, trebuie să achitați un abonament lunar de 1.050 lei, în Zona 0, iar în Zona 1, 525 lei/lună.

Citește și: HARTĂ Ai biroul în centrul Bucureștiului și mergi cu mașina? Parcarea costă 1.400 lei/lună

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te