Prețul energiei crește de la 1 iulie pentru cei care nu au contract pe piața liberă

DE Edi Neagu | 30.06.2021 - 11:06
Prețuri mai mari la electricitate. FOTO: Pexels.com

Prețurile la energie electrică nu mai sunt reglementate de ANRE, așa că vor crește cu 13% pentru utilizatorii casnici care nu au contract de furnizare pe piața liberă. Sunt 60 de furnizori licențiați, în acest moment.

SHARE

Preţul energiei electrice va creşte de joi, 1 iulie, cu procente cuprinse între 3% şi 13% pentru consumatorii casnici care nu au semnat încă un contract de furnizare pe piaţa liberă.

De la 1 ianuarie 2021, piaţa de electricitate s-a liberalizat total, iar preţurile nu mai sunt reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Fiecare consumator este liber să aleagă orice companie de pe lista cu cei peste 60 de furnizori licenţiaţi. Pe site-ul ANRE există un comparator de preţuri unde se găsesc toate ofertele, pe judeţe, în ordinea crescătoare a preţurilor.

CITEȘTE ȘI: Coincidență? Politicieni și posturi TV cer, la unison, ieșirea României din UE

Cei care nu semnează noi contracte şi pur şi simplu nu fac nimic vor rămâne în aşa-numita piaţă de serviciu universal, adică vor primi în continuare energie de la vechiul lor furnizor, la un preţ care este mai mare decât cel din piaţa liberă.

Termenul de 1 iulie 2021 a apărut pentru că, la 1 ianuarie, lumea nu era pregătită pentru liberalizare, cei mai mulţi nici nu auziseră de asta şi nu ştiau ce să facă, aşa că autorităţile şi furnizorii au venit cu ideea unui discount care s-a aplicat la factură în primele şase luni ale anului. În această perioadă, oamenii din serviciul universal au primit acelaşi preţ ca şi cei din piaţa liberă.

CITEȘTE ȘI: Clotilde Armand câștigă în instanță: desființarea a trei structuri ale Sectorului 1, legală

Peste jumătate din consumatori casnici sunt deja în piaţa liberă, concurenţială, a anunţat vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, în urmă cu două zile. Pentru ceilalţi preţul va creşte cu 3% - 13%.

"La 1 ianuarie, dintre cei 8,9 milioane de consumatori, circa 3 milioane erau deja cu contracte noi semnate, deci o treime din consumatori. În primele cinci luni ale acestui an, alţi 1,3 milioane consumatori au semnat un contract concurenţial, am ajuns la o pondere de 48%. Având în vedere că suntem la finalul lunii iunie şi avem o medie de 200-250.000 de noi contracte, deja putem spune că la finalul lunii iunie avem peste jumătate dintre consumatorii casnici din România cu un contract concurenţial semnat", a arătat Negy-Bege.

Furnizorii aveau obligaţia ca în mai şi iunie să trimită noi informări şi să comunice preţul de la 1 iulie, pentru cei care până la acea dată nu trecuseră în piaţa concurenţială, relatează Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te