Știrea împușcării lui Arthur a fost difuzată de presa austriacă, germană, elvețiană, de Euronews și de radioul din Liechtenstein. Urșii bruni sunt amenințați cu dispariția și sunt strict protejați în majoritatea Europei. Dar nu și în România.
„Se numea Arthur și probabil că acum atârnă în salonul prințului Emanuel von und zu Liechtenstein”, scrie publicația Blick.ch din Elveția.
Prințul Emanuel trăiește în Austria și are în administrație Riegersburg - un domeniu din Știria, deținut de familie.
Citește și:
Ministrul Mediului: Nu știm dacă ursul împușcat era Arthur sau Ioniță și nici dacă era cel mai mare
Cazul Arthur. Ministrul Mediului urăște urșii. Tanczos Barna militează din 2015 pentru uciderea lor
Celebrul urs a fost împușcat în timp ce prințul vizita Carpații, în luna martie.
Potrivit organizației ecologice românești „Agent Green”, ursul brun Arthur era „cel mai mare urs din Europa”. Prințul Emanuel ar fi avut o autorizație de împușcare, dar pentru un urs mult mai mic, care crea probleme.
„Personal, nu vreau să mă implic în niciun fel în discuție”, a declarat prințul publicației Blick.ch.
Ursul, catalogat la la 592,8 puncte de trofeu din 600 posibile
Potrivit publicației de vânătoare „Jagdreport”, trofeul Arthur este foarte valoros, catalogat la 592,8 puncte de trofeu dintre 600 posibile.
Ursul uriaș Arthur a fost împușcat la Ojdula, Covasna, într-o arie naturală protejată, la 13 martie 2021, a anunțat miercuri Organizația Agent Green.
Reprezentanții ONG-ului îl acuză pe prințul austriac de braconaj după ce ar fi profitat de o derogare dată de ministrul Mediului pentru uciderea altui urs care a produs mai multe pagube în ferme din regiune.
Ursul Arthur nu venea în zona comunităților locuite de oameni, ci trăia în sălbăticie, afirmă reprezentanții Agent Green.
Sub titlul „Un prinț în febra vânatorii”, Spiegel.de scrie că „vânătoarea acestor animale este de fapt interzisă - ecologiștii vorbesc despre braconaj cu acoperire de stat”.