Preotul care a construit în doi ani, cât n-au reușit autoritățile în 30. Primul spital caritabil

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.11.2023 - 17:10
Preotul care a construit în doi ani, cât n-au reușit autoritățile în 30. Primul spital caritabil - Foto: Arhivă personala

Prima clinică medicală de caritate pentru mame și copii din România se construiește la Iași. Lucrările au început acum doi ani și jumătate, iar acum au ajuns la un grad de finalitate de peste 90%. Părintele Dan Damaschin este cel care a făcut posibil acest proiect din donații.

SHARE

La Iași un părinte a reușit să construiască în doi ani, cât n-au reușit autoritățile în 30 de ani. Primul spital destinat persoanelor nevoiașe din țara noastră. Totul din donațiile oamenilor dar și din stăruința părintelui Dan Damaschin, cunoscut un înger al copiilor nevoiași.

Primul spital pentru oamenii nevoiași, construit în România

Lucrările au început în urmă cu doi ani și jumătate, iar acum au ajuns la un grad de finalitate de peste 90%. Părintele Dan Damaschin este cel care a făcut posibil acest proiect doar din donații.

Acum însă, pentru a finaliza în totalitate clinică, ar mai fi nevoie de 2 milioane de euro, iar preotul cere ajutorul comunitățiiClinică va deservi în principal mamelor și copilașilor fără putere financiară, dar și persoanelor nevoiașe.

Dintr-un hotel de 4 stele din cartierul Tudor Vladimirescu, părintele Dan Damaschin a reușit  construiască în doar doi ani de zile, un spital care va fi dotat cu toată aparatură medicală de ultima generație

Citește și: Preotul Dan Damaschin: „Va fi un Paște greu. Poate înțelegem ce am pierdut și ce avem de recuperat”

În cadrul spitalului sunt deja prevăzute mai multe secții, cum ar fi chirurgie, stomatologie, oftalmologie, ginecologie, pediatrie și chiar o farmacie de unde pacienții vor putea achiziționa gratuit medicamentația de care au nevoie.

„Un spital, un centru medical, o policlinică dacă vreți cu tot ceea ce trebuie  aibă acest loc pentru  oamenii sărmani și aici cu precădere copiii sărmani, orfani și mamele greu încercate de sărăcie să aibă tot ceea ce înseamnă grijă și atenție atunci când omul se îmbolnăvește.

Este un lucru cunoscut  sistemul medical din România nu prea face față la toate solicitările. Populația fiind din ce în ce mai bolnavă, din ce în ce mai săracă.

Cu atât mai mult când se îmbolnăvește o mama fără asigurare medicală sau un copil cu asemenea mama, unde de obicei se închide ușa spunându-se  dacă nu este asigurare, dacă nu este resursă financiară pentru plata unei investigații sau pentru un medicament atunci oamenii rămân în suferință și lucrul acesta produce multă întristare.” a declarat părintele Dan Damaschin.

ÎnsăClinică Veronica mai are de trecut un hop. Pentru a finaliza finisajele și pentru a achiziționa aparatură de care este nevoie, preotul Dan Damaschin spune  ar mai fi nevoie de aproximativ două milioane de euro.

„Cu toate acestea mai avem nevoie de undeva de cam 400 de mii de euro în clipă de față. Greul nu este acesta. Greul este când trebuie să mergem să luăm echipamentul din Germania, care vine el aici în România.

CT-uri, RMN-uri, grafele și radiografele ale căror valoare totală este undeva de aproximativ un milion jumătate de euro. Din aceatsa suma s-a plătit un avans de 140 de mii de euro. Avem în banca undeva la 600 de mii de euro puși deoparte pentru rată doi, dar atenție vine rată trei, undeva prin decembrie, ianuarie.” a mai declarat preotul.

În mansardă centrului, a fost construită o capela, dar și o sala de mese unde pacienții vor putea servi o masă caldă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te