Premiul Nobel pentru Pace, acordat organizației japoneze a supravieţuitorilor bombelor atomice

DE Florentina Enache | Actualizat: 11.10.2024 - 13:20
Premiul Nobel pentru Pace, acordat organizației japoneze a supravieţuitorilor bombelor atomice  - Foto: Profimedia Images
Premiul Nobel pentru Pace, acordat organizației japoneze a supravieţuitorilor bombelor atomice - Foto: Profimedia Images

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat în 2024 organizației japoneze Nihon Hidankyo, o mișcare populară a supravieţuitorilor bombelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki.

SHARE

Premiul Nobel pentru Pace în 2024 a fost acordat organizaţiei japoneze Nihon Hidankyo. Această mişcare populară a supravieţuitorilor bombelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, cunoscuţi şi sub numele de Hibakusha, primeşte premiul pentru „eforturile sale de a obţine o lume fără arme nucleare şi pentru că a demonstrat prin mărturii că armele nucleare nu trebuie să mai fie folosite niciodată”.

Ca răspuns la atacurile cu bombe atomice din august 1945, a apărut o mişcare globală ai cărei membri au lucrat neobosit pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la consecinţele umanitare catastrofale ale utilizării armelor nucleare. Treptat, s-a dezvoltat o normă internaţională puternică, care stigmatizează utilizarea armelor nucleare ca fiind inacceptabilă din punct de vedere moral. Această normă a devenit cunoscută sub numele de „tabu nuclear”, scrie News.ro.

Mărturia Hibakusha - supravieţuitorii de la Hiroshima şi Nagasaki - este unică în acest context mai larg, potrivit Comitetului.

Premiul Nobel pentru Pace - ce constă într-o medalie de aur, o diplomă şi suma de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 980.000 de euro) - este acordat de un comitet format din cinci membri, aleşi pentru un mandat de şase ani de parlamentul norvegian (Stortinget), şi singurul care se decernează la Oslo, premiile pentru celelalte categorii fiind acordate la Stockholm, relatează Agerpres.

Citește și: Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat scriitoarei sud-coreene Han Kang

Candidaturile pentru Nobelul pentru Pace au putut fi prezentate până la 31 ianuarie. Institutul Nobel norvegian a înregistrat 286 candidaturi pentru distincţia din acest an, dintre care 197 de persoane şi 89 de organizaţii. Cel mai mare număr de candidaturi (376) au fost primite în anul 2016. Potrivit statutelor Nobel, lista candidaturilor este ţinută secretă timp de cel puţin 50 de ani.

Citește și: Cine este românca ce a fost furată de Premiul Nobel? A realizat prima ploaie artificială

Anul trecut, distincţia i-a fost acordată iraniencei Narges Mohammadi ''pentru lupta sa împotriva oprimării femeilor în Iran şi lupta pentru promovarea drepturilor şi libertăţilor omului pentru toţi''. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te