Povestea unui nepalez care lucrează în România. Înainte de COVID și acum

DE Mihai Duță | Actualizat: 26.05.2020 - 11:47

Mumtaz Shekh are 27 de ani și a venit să lucreze în România în 2019, după ce a citit un anunț de angajare pe Facebook. Totul a fost ok până a început pandemia, însă el este optimist și așteaptă vremuri mai bune.

SHARE

L-am cunoscut pe Mumtaz Shekh la o sală de fitness din București unde venea să se antreneze, prin decembrie 2019. Obișnuiții sălii l-au adoptat repede pentru că este un tip simpatic și cu mult bun simț.

La începutul lunii martie am vorbit cu el despre viața lui în România, apoi a venit starea de urgență. Am reluat discuția și am aflat că, acum, viața celor ca el nu este deloc ușoară. În luna ianuarie, în România, lucrau 2837 de nepalezi, aceștia fiind pe locul 6 în topul străinilor care muncesc in România.

Newsweek România: Cum ai ajuns în România? Ce ocupație ai aici?

Mumtaz Shekh: Începând din 2016 am început să lucrez în Dubai. În 2019 am avut ocazia să lucrez în România. Am găsit un mic articol pe pagina de Facebook cu privire la un post vacant pentru România, apoi am contactat firma respectivă și am făcut toate demersurile pas cu pas.

Lucrez aici la o firmă care face afișe publicitare și bannere, outdoor și indoor. Este o treabă plăcută. Eu lucrez la departamentul de finisare. Mă ocup de tăiere, redimensionare și de montarea capselor.

Poți compara condițiile de muncă din România și Nepal?

Condițiile de muncă sunt cam la fel. Diferența o face valoarea salariului. Dacă oamenii își fac treaba bine, iar salariul nu este îndeajuns pentru ei și au alte așteptări, merg să lucreze în altă parte.

Ce îți place și ce nu îți place în România?

România este un loc frumos, asemănător cu Nepalul nostru. Nu sunt de așa mult timp aici și nu am vizitat prea multe locuri, dar am umblat ceva prin București, am fost la Sibiu și îmi place mult. Sper sa pot vizita toate locurile frumoase din România și să mă bucur de peisajele acestei țări.

Pentru mine toate sunt bune în România. Ceea ce nu-mi place este impozitul care este puțin mai mare comparativ cu alte țări europene.

Cum ți se par românii?

Cred că românii sunt oameni buni și respectă străinii. Am cunoscut multe persoane de treabă. Uneori am întâlnit și oameni care nu folosesc engleza în conversația cu străinii, dar asta nu este o problemă foarte mare. Mi-am făcut cațiva prieteni, inclusiv la serviciu.

Ce faci în timpul liber?

La fiecare sfârșit de săptămână merg la plimbare și explorez orașul. Îmi plac călătoriile, așa că ies să văd ce pot descoperi interesant și nou.

Cum e viața în timpul pandemiei în România?

În această perioadă viața este dificilă  pentru toți, nu doar pentru noi. Noi avem însă o problemă cu alimentele. Am auzit că este un ajutor din partea guvernului, dar, din păcate, nu noi nu reușim să-l obținem. Supraviețuim oricum.

Mergem lunar doar 10 zile de muncă și avem un salariu redus în această perioadă, dar trebuie să înțelegem că firma la care lucrăm este una mică și acestea sunt posibilitățile.

Prietenii noștri care lucrează la hotel și-au pierdut locul de muncă acum, vreau să îi ajut, dar nu știu cum să fac.

Guvernul României încearcă să controleze răspândirea virusului ți să sperăm că totul va reveni la normal în curând.

În Nepal a început deja să crească numărul cazurilor. Oamenii sunt speriați, deoarece guvernul nostru funcționează puțin mai lent.

Ce poți să ne spui despre familia ta?

Am o familie mare în Nepal: mama, tata, trei frați și o soră, unchiul nostru, mătușa etc.

Nepalul este o țară foarte frumoasă. Dacă românii sunt în căutarea unor locuri uimitoare, cu o cultură uimitoare, atunci trebuie să știe că Nepalul este unul dintre acele locuri. Oamenilor le va plăcea să viziteze această țară. Și mie îmi place să călătoresc în Nepal și să mă bucur de frumusețea sa uimitoare.

N.R. În Nepal, la 26 mai, erau 682 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, 116 persoane recuperate și 4 persoane decedate. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -