Un pictor originar din Pașcani, județul Iași, a cunoscut succesul în Italia, acolo unde s-a stabilit în urmă cu 16 ani, fiind comparat chiar cu pictori de seamă ai Italiei. Românii nu l-au apreciat.
Neapreciat în România
Are 43 de ani împliniți, iar în urmă cu 16 ani a decis să lase în urmă Pașcaniul pentru a se face remarcat. Se întâmplă în primăvara anului 2006, când a primit vestea că Italia vrea să îl „adopte” împreună cu talentul său.
Citește și: Povestea românului care și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes. Cu ce se ocupă
“Mi-am început această carieră, să-i spunem așa, la vârsta de 20 de ani când începeam să fac grafică în tuș pe hărtie ciocan se numea pe atunci. După o jumătate de an am început deja să lucrez în iconografia bizantină, şi am făcut asta timp de doi ani. Ulterior am trecut la faza de pictură în ulei pe pânză , reproducând peisaje și exprimând ceea ce simțeam în acea perioadă.
Nu pot spune, m-au atras și chestiile abstracte (râde). Întotdeauna am căutat să evoluez, tocmai de asta am facut foarte multa practică până să ajung să fac primul portret, în creion, desigur ulterior am reușit să fac și portrete pe pânză. Iată că în urmă cu 11 ani aveam parte și de două expoziții la Casa de Cultură Pașcani, însă dorința de a evolua și posibilitatea de a pleca din țară a venit ca o șansă pe care mi-am asumat-o.
Abia aici s-a făcut diferența, abia aici am descoperit adevărata artă și cât preț se pune pe ea“, declara Silviu Drângă în urmă cu trei ani.
Un artist de seamă în Italia
Norocul pare să-i fi surâs iar acest lucru l-a transformat pe Silviu Drângă dintr-un simplu om într-un artist renumit, dar cu un nume împrumutat din Peninsula Italică. Astăzi el este cunoscut ca Pittore Silviu Dranga.
“Se pare că norocul m-a găsit sau l-am găsit eu aici fiindcă în acest oraș unde sunt eu stabilit acum, Sicilia, caută mereu să ajute tinerii. Este un oraș deschis, asta e clar, dar mai este și ideea ca aici ai cu ce, în sensul de bani. Poate și în România ar vrea românii să o facă, dar nu au situație. Nu pot crede că românul nu ar aprecia arta.
Citește și: Povestea românului care ajunge „stăpân” în America de Sud. Avea propria armată și propria monedă
De exemplu când am avut expozițiile la Casa de Cultură Pașcani, am reușit să vând, dar pentru că nu eram cunoscut, renumit, totul s-a limitat la două vănzări. Iata că Italia, în cei 10 ani de ședere mi-a oferit posibilitate să am 35 de galerii de artă expuse și nenumărate diplome primite”, a completat bărbatul pe un ton de învingător.
„Visul meu este să mă întorc acasă”
Mulți dintre noi nu se sustrag de la o stare de bine, de la o zonă de confort, însă el este dispus oricând să se întoarcă acolo de unde a plecat. Iubește să locuiască în Italia, dar iubește tot ce ține de România. Totuși, regretul lui Silviu Drângă este ca se întoarce într-o țară lipsită de deschiderea oamenilor către artă.
“Asta imi doresc! Să mă întorc de unde am plecat. Visul meu este să mă întorc acasă! Așteptăm să se schimbe în bine traiul de acasă, mentalitățile și nu in ultimul rând, aștept deschiderea oamenilor față de artă”, continuă cu o urmă de regret.
Citește și: Povestea episcopului român beatificat de Papa Francisc. A murit de foame într-o închisoare comunistă
S-a întors pentru câteva săptămâni în țară, dar a rămas cu un gust amar
În 2018 artistul și-a făcut curaj și a venit acasă pentru a expune. A stat câteva săptămâni și s-a întors în Peninsula Italică cu un gust amar.
Își dorește ca anul viitor să expună la Veneția în cadrul unui vernisaj fenomen. În ceea ce îl privește, și cum după și el declară, Dumnezeu încă îl protejează și îl ajută să realizeze tablouri, obiecte care au nevoie de explicații vaste pentru a le înțelege, potrivit viitorulromâniei.ro.