Plimbare cu barca printre crocodili, rafting pe râuri repezi de munte, coborâre în rapel într-o cascadă, înnoptat într-un adăpost neîncălzit de piatră şi foarte multe urcuşuri. Toate acestea fac parte din oferta unui ieşean, ghid montan, care îşi invită clienţii deschişi atât la minte, cât şi la pungă, la “o tură de aventură” în locuri necunoscute pentru cei mai mulţi dintre noi. În Columbia de exemplu.
Povestea românului care și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes
Sau în Nepal, pe Everest. Ce oferă, de fapt, un concediu de două săptămâni în aceste locuri, cât costă şi cât de periculoase sunt propunerile lui Ştefan Adam, iniţiatorul proiectului Tura de Aventură, vă spunem în acest articol.
Ştefan Adam are 45 de ani, este ghid montan şi e pasionat de munte, de călătorii şi de zbor. “Zbor cu parapanta de 20 de ani, iar pe munte merg de când aveam 3 ani. Sunt ieşean, dar mama m-a tot dus în excursii, m-a înscris în tabere, şi aşa am ajuns să iubesc muntele”, spune Ştefan.
Cu Tura de Aventură nu a făcut decât să-şi transforme pasiunile într-o afacere, prin care încearcă să le arate şi altora de ce e îndrăgostit de natură, de călătorii şi de viaţa în aer liber. Şi, în timp ce nepalezii se integrează încet, încet, în viaţa Iaşului, Ştefan a conceput un traseu de aventură pe care îi poartă pe ieşenii ce-l însoţesc, pe cărările Nepalului.
“Ca să pot zbura cu parapanta, am tot călătorit în ţări în care e cald, când la noi e frig. Aşa am ajuns în Nepal, o ţară care, deşi e săracă, are nişte oameni foarte calzi, primitori, foarte buni. E o ţară foarte sigură, în ciuda sărăciei.
Am fost in junglă, am făcut rafting, canyoning (coborâre în rapel pe o cascadă) şi m-am gândit că mi-ar plăcea să împărtăşesc şi cu alţii această aventură. Am început cu excursii in Nepal şi am conceput o excursie de două săptămâni cu activităţi pentru persoane cu o condiţie fizică medie, dar pe care cineva nu le-ar putea face la noi decât disparat, în timp lung”.
Aventura în Nepal alternează explorarea unor peşteri cu coborârea în cascadă, atârnat de o coardă de alpinism, relaxarea în izvoare termale cu urcuşul pe munte până la 4.130 m, acolo unde este Annapurna Base Camp, zborul cu parapanta în tandem, cu vizite la temple şi monumente istorice, safari în junglă şi canoe printre crocodili, în parcul naţional nepalez Chitwan, cu experienţe culinare din gastronomia asiatică.
Excursia costă 1.700 de euro, fără biletul de avion Bucureşti - Kathmandu, al cărui preţ este de aproximativ 900 de euro. La care se mai adaugă banii pentru mâncare, o asigurare de călătorie şi taxa de viză (30 de dolari). Clienţi dornici de aventură sunt destui, însă, la fiecare propunere lansată de Ştefan.
“În martie anul acesta am avut nouă oameni în prima tură şi zece în a doua. Vin oameni diferiţi, nu e un profil clasic de client. Sunt oameni care au un serviciu puţin mai stresant şi vor să se relaxeze, ori vin pentru că sunt doritori de aventură, apoi sunt iubitorii de munte şi de natură”.
Printre clienţii din martie s-a numărat şi Irina, o ieşeancă de 52 de ani. “M-am dus pentru că îmi place ideea de a călători şi de a vedea locuri noi. Am avut încredere în Ştefan şi în organizarea lui. M-am aşteptat să găsesc sărăcie, nevoi... o altă lume. Şi ce m-am aşteptat să găsesc, aia am găsit. Şi e un şoc când ieşi din aeroportul din Kathmandu, dar asta e lumea lor şi ei sunt fericiţi. Eu am mai zburat cu parapanta, îmi place adrenalina, iar cei cu care am zburat erau foarte profi, chiar spuneau mereu «safety first».
Citește mai multe pe Ziarul de Iași.