Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,37 %
Marcel Ciolacu 19,85 %
97,49 %
Elena Lasconi 18,52 %
George Simion 14,03 %
Click aici pentru rezultate complete

POLUARE Bătrâne care ard frunze, paie incendiate și tradiții de Paște, „reușitele” Gărzii de Mediu

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 09.11.2020 - 13:34
Terenul din Periș care arde și despre care se susține că ar fi sursa poluării. Foto Garda de Mediu
Terenul din Periș care arde și despre care se susține că ar fi sursa poluării. Foto Garda de Mediu

Garda de Mediu nu reușește să oprească poluarea care afectează Bucureștiul. Deși periodic au loc incinerări ilegale de deșeuri în județul învecinat Ilfov, comisarii de mediu găsesc uneori sursele, dar nu și pe adevărații autori.

SHARE

Senzorii de monitorizare a calității aerului au fost dați din nou peste cap în București, în weekendul care a trecut. Deși s-au înregistrat depășiri și de peste 1200%, Garda de Mediu Ilfov a emis un comunicat în care arăta că a găsit vinovații: câteva bătrâne care au dat foc la frunze.

Ca să fie și mai  convingători, comisarii de mediu au postat pe Facebook și două fotografii cu „vinovații” pentru poluarea din București.

Citește și: Garda de Mediu a găsit cauza poluării alarmante din București: două bătrâne care au ars frunze

Garda de Mediu nu este la prima explicație de acest fel pentru depășirile parametrilor maximi de poluare, din cursul acestui an.

Paiele care au ars. De două ori

În aprilie, locuitorii din Capitală au reclamat că aerul este irespirabil. În tot orașul s-a simțit pe 8 aprilie, potrivit relatărilor, un puternic miros de cauciuc sau de plastic ars.

Garda de Mediu a comunicat că responsabilă ar fi tot vegerația arsă. De dat aceasta, pe o suprafață mai mare. În urma unui control efectuat, miercuri, pe teritoriul administrativ al comunei Periş, la limita cu judeţul Dâmboviţa, la nord-nord-vest de Comuna Corbeanca, s-a constatat prezenţa unui incendiu de vegetaţie spontană uscată, care ardea mocnit, cu degajare de fum, fără flacără, pe o suprafaţa de aproximativ 30.000 de metri pătrați, au transmis comisarii de mediu atunci.

Citește și: Aer irespirabil în București: puternic miros de cauciuc. Garda de Mediu: Arde vegetație

Ulterior, Garda de Mediu Ilfov a anunțat că amendat societatea care deținea terenul cu 115.000 de lei și a întocmit o plângere penală.        

„Totodată, Comisarii Gărzii de Mediu au dispus, la acea vreme, măsuri prin care să fie evitate noi astfel de incidente”, se arăta într-un comunicat.

De bine ce și-au făcut treaba, în august, pe același teren a izbucnit un nou incendiu, numai că la ferma de porci abandonată, deținută de aceeași companie amendată în aprilie.

„Precizăm că nici până la această dată măsurile de mediu impuse în aprilie 2020 nu au fost realizate de societatea deținătoare a fostei ferme de porci de la Periș”, au precizat comisarii de mediu în august.

Incediul de la Gara de Nord a înăbușit Bucureștiul

În martie, în plină stare de urgență, când traficul era restricționat, niveluri excesiv de mari s-au înregistrat la indicii PM 2,5 și PM10, particule cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.

S-au înregistrat depășiri chiar și cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu) și de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni - de la praf sau polen).

Citește și: VIDEO Ministrul Mediului, despre poluarea din capitală: Avem suspiciuni de arderi industriale

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a găsit responsabil un incendiu minor de la Gara de Nord, plus arderi necontrolate de gunoaie și cauciucuri.

A fost arătată cu degetul tradiția de Lăsata Secului, când în mai multe comune din jurul Capitalei au aprins sute de focuri pentru a marca „ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe unul din cele patru mari posturi rânduite în Biserica Ortodoxă (Postul Naşterii Domnului, Postul Sfintelor Paşti, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi Postul Adormirii Maicii Domnului).

Citește și: Poluare record în București. Posibila explicație: arderi necontrolate de cauciucuri și gunoaie

Focul găsit, dar nu era nimeni acasă

Când reușesc să identifice adevărata sursă a poluării din București, arderile ilegale de deșeuri din Ilfov, comisarii Gărzii de Mediu nu reușesc să găsească și responsabilii.

De exemplu, cum s-a întâmplat pe 5 octombrie. când au fost înregistrate noi depăşiri ale principalilor parametri de calitate ale aerului înregistrate de reţelele alternative de senzori.

„În urma verificărilor, echipa de permanentă a comisariatului judeţean Ilfov a identificat o posibilă sursă de poluare, o topitorie care însă nu funcţiona în perioada controlului, aceasta fiind sancţionată anterior de către reprezentaţii GNM- CJ Ilfov. In acest caz a fost  propusă şi întocmirea unui de dosar penal.

Ulterior comisarii GNM s-au deplasat în zona Sintești-Ilfov, în apropiere de Str. Zlătari, unde s-a constatat un miros foarte puternic. Nu s-a putut identifica în perioada controlului sursa exactă de poluare”, a comunicat Garda de Mediu.

O situație similară s-a înregistrat și pe 27 mai.

„Întrucât în dată de 25.05.2020 a fost semnalat un incendiu, pe raza localităţii Ciorogârla în zona verificată în dată de 19.05.2020, zona unde au fost identificate cantităţi de deşeuri amestecate provenite din gospodării (materiale din construcţii, cauciucuri, plastice, resturi vegetale, etc), abandonate în lungul canalului  de desecare– drum de pământ cu acces din strada Viitorului, către A1 Bucuresti-Pitesti din strada Viitorului, comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean Ilfov al Gărzii Naţionale de Mediu au efectuat o nouă verificare pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale Ciorogârla”.

Primăria Ciorogârla a primit o amendă de 15.000 de lei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te