Garda de Mediu a găsit cauza poluării alarmante din București: două bătrâne care au ars frunze

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 08.11.2020 - 19:32
Senzorii au arătat depășirea valorilor de poluare peste tot în București

Depășiri alarmante ale nivelurilor maxime de poluare a aerului au fost înregistrate în București și Ilfov sâmbătă seara până duminică dimineața.

SHARE

Rețele independente de monitorizare a calității aerului au indicat depășiri și cu peste 1.200%.

Garda de Mediu București susține că s-a deplasat în județul Ilfov, în urma sesizărilor telefonice, pentru a depista sursa poluării, dar n-a găsit decât un mic incendiu și localnici care-și ardeau frunzele din curți.

„Urmare a sesizării telefonice din cursul zilei de astăzi, 7 noiembrie, în jurul orelor 16.00, prin care se reclamă aerul greu respirabil în zona localității Jilava, cu suspiciunea că acesta este generat în zona localității Sintești, echipa de permanență a Comisariatului Judeţean Ilfov al Gărzii Naționale de Mediu, împreună cu reprezentanți ai administrației publice locale au identificat un incendiu minor în zona de câmp, pe raza localităţii Sintești, incendiu ce a fost lichidat rapid.

De asemenea, pe raza localității au fost identificați o serie de cetățeni care procedau la incinerarea vegetației uscate din zona locuințelor”, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu.

Ministerul Mediului a comunicat, la rândul său, că și-a trimis laboratoarele și specialiștii pe teren. Fără succes.

„Ca urmare a episoadelor de poluare indicate de rețelele independente de monitorizare a calității aerului, echipe ale Gărzii Naționale de Mediu sunt deja în teren pentru verificări.

Acestea cercetează, în București, posibile activități care au determinat creșterea concentrațiilor de PM 10 în jurul mai multor senzori independenți, care indică în acest moment depășiri în mai multe zone ale Capitalei.

În plus, autolaboratorul mobil al ANPM este deja deplasat spre zona Buftea, pentru monitorizarea calității aerului din zona de nord a Bucureștiului. Precizam că datele din Rețeaua Națională a Calității Aerului, recunoscute de Comisia Europeană ca singurele colectate în condiții valide, nu indică depășiri ale concentrațiilor la PM10. Dimpotrivă, valorile acestui poluant sunt în prezent în limite normale, între 35 și 45 de micrograme pe mc”, a transmis Ministerul Mediului.

Consilierul general USR PLUS Octavian Berceanu susține că, de fapt, vinovate pentru poluarea masivă din weekend sunt incinerările ilegale, pentru scoaterea de metal din deșeuri.

„În sudul oraşului, acolo unde Garda de Mediu Ilfov o arde pe frunze şi vreascuri, dar unde procesatorii de deşeuri o ard ilegal şi industrial, pragul maxim e depăşit de 9 ori.

Limita maximă admisă pentru poluarea cu particule rezultate din incinerări ilegale, PM2,5 e depăşită de 13 ori şi nu putem da vina pe traficul de sâmbătă noaptea”, a scris Octavian Berceanu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te