Polițistul din Dej care s-a împușcat în cap era forțat de șeful său să încalce legea. DNA, pe fir

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 02.11.2022 - 17:59
Polițistul din Dej care s-a sinucis, implicat în dosarul de corupție de la Poliția Cluj și Dej. / Foto: stiridecluj.ro

Polițistul de 39 de ani din Dej care s-a sinucis luni, 31 octombrie, împușcându-se în cap, era implicat în dosarul în care șeful Poliției Dej a fost reținut de DNA, alături de fostul comandant al Poliției Cluj și de alți doi comisari șefi, pentru abuz în serviciu și fals.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Un poliţist de 39 de ani din Dej s-a împuşcat luni, 31 octombrie, cu arma din dotare chiar în fața unui coleg. A intrat în camera armelor, și-a luat pistolul și a apăsat pe trăgaci. 

Bărbatul a fost transportat în comă la Spitalul din Dej și, apoi, la Spitalul Militar din Cluj, dar nu a putut fi salvat. A murit și-a lăsat în urmă soția și copilul de 11 ani. 

Citește și: Primarul Mihai Chirica, la braț cu soția interlopului Petronel Corduneanu la un parastas în cimitir

Conform unor surse, polițistul care s-a sinucis ar fi fost implicat în scandalul izbucnit la Poliția din Cluj și Dej, dosar în care șeful Poliției Dej a fost reținut de DNA, alături de fostul comandant al Poliției Cluj și de alți doi comisari șefi, pentru abuz în serviciu și fals. Fusese citat la DNA Cluj pentru a da declarații.

Citește și: VIDEO Precedent Halep. Cea mai frumoasă sportivă din România se teme să nu fie dopată din greșeală

Agentul ar fi fost obligat frecvent să ponteze ore suplimentare pentru şeful lui, chiar dacă acesta nu se afla la birou. Pentru că a refuzat de câteva ori ordinele, ofiţerul s-ar fi trezit implicat şi într-o anchetă disciplinară, sub pretextul că nu a respectat obligaţia de a raporta către superiorul direct orice eveniment, relatează stirilekanald.ro.

Scandalul de corupție de la Poliția Cluj și Dej

Fostul şef al IPJ Cluj Ion Mircea Rus şi mai mulţi ofiţeri de poliţie cu funcţii de conducere în cadrul IPJ Cluj au fost reţinuţi, joi, 17 octombrie, de către procurorii DNA care-i acuză de abuz în serviciu şi complicitate la această infracţiune.

DNA Serviciul teritorial Cluj a anunţat că procurorii au dispus începerea urmăririi penale in personam şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20 octombrie 2022, a suspecţilor: 
 
RUS MIRCEA – ION, comisar şef de poliţie, la data faptei, Şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, 
 
GRAUR DANIEL – SORIN, comisar şef de poliţie, adjunct al Şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, 
 
BOB IOANA-PAULA, comisar şef de poliţie, şefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, 
 
MARTON ELEK, comisar şef de poliţie, Şef al Poliţiei Municipiului Dej cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de: 
- abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, 
- instigare la fals intelectual, 
- purtare abuzivă, 
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. 
 
”În perioada mai - iunie 2021, suspectul Rus Mircea Ion ar fi dispus cu încălcarea prevederilor legale (art. 27 indice 16 din Legea 360/2002) împuternicirea suspectului Marton Elek la conducerea Poliţiei Municipiului Dej, pentru a treia oară consecutiv, în scopul obţinerii de către acesta din urmă a unui folos atât patrimonial constând în drepturile salariale aferente funcţiei pentru care a fost împuternicit cât şi nepatrimonial constând în numirea sa într-o funcţie de conducere”, se arată în ordonanţa de reţinere.  

Potrivit procurorilor, în demersul său, suspectul Rus Mircea Ion ar fi beneficiat şi de ajutorul celorlalte persoane cercetate în prezenta cauză, care au realizat acte specifice procedurilor de mutare şi de împuternicire în funcţie, cunoscând caracterul nelegal al acestora. 

 ”În intervalul iunie - septembrie 2022, suspectul Marton Elek, în calitate de şef al Poliţiei Municipiului Dej, i-ar fi solicitat telefonic în repetate rânduri ofiţerului de serviciu din subordine, să-l ponteze în registrul de ore suplimentare, în zilele de sâmbătă şi duminică, cu motivaţia că ar fi fost planificat de serviciu „din partea conducerii”, în condiţiile în care acesta nu s-a prezentat la locul de muncă. Consecinţele acestor demersuri ar fi fost întocmirea în fals a unor înscrisuri oficiale privind efectuarea orelor de muncă suplimentară de către lucrătorii de poliţie urmată de obţinerea de către suspectul Marton Elek a unor beneficii necuvenite (plata drepturilor salariale sau oferirea zilelor libere de compensare pentru orele suplimentare lucrate)”, mai arată procurorii.  

Potrivit acestora, în intervalul august 2020 - septembrie 2022, suspectul Marton Elek, în repetate rânduri, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a adresat expresii jignitoare lucrătorilor de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Dej şi din cadrul Secţiei Rurală de Poliţie Dej, relatează News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te