PNL spune nu impozitării progresive. Florin Roman: „PNL a protejat românii de dubla impozitare”

DE Alin Crișan | Actualizat: 28.11.2023 - 19:50
PNL nu e de acord cu impozitarea progresivă - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

PNL nu e de acord cu impozitarea progresivă. Florin Roman a declarat că în urma dialogurilor purtate cu ministrul Boloș cu privire la Pilonul II de pensii, au fost formulate mai multe clarificări.

SHARE

Deputatul PNL, Florin Roman, a declarat că în urma dialogurilor purtate cu ministrul Boloș cu privire la Pilonul II de pensii, au fost formulate mai multe clarificări.

PNL nu e de acord cu impozitarea progresivă

„PNL nu susține impozitarea progresivă a pensiilor private. Am cerut ministrului de Finanțe să proroge prin ordonanța “trenuleț” intrarea în vigoare a acestor prevederi, în cazul în care inițiatorul, adică Ministerul Muncii, nu clarifică aspectele semnalate în spațiul public”, a informat liberalul Florin Roman.

„Dacă inițiatorul, și anume Ministerul Muncii, nu va reveni asupra neclarităților reale care au apărut în spațiul public, atunci l-am mandat pe ministrul Finanțelor, ca la sfârșitul anului să proroge și să excepteze Pilonul doi, trei și patru de la aceste prevederi, tocmai ca să nu existe niciun fel de discuție că ele ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2024”, a afirmat liberalul în Parlament. 

Citește și: Câte sute de lei ia în plus la pensie cineva pensionat anticipat, la 57 ani, după recalculare ?

„PNL a oprit la angajarea răspunderii guvernului naționalizarea pilonului 2 de pensii de guvernul Ciolacu. Mai mult decât atât, PNL este singurul partid care, prin lege, a protejat cei 8 milioane de români de dublă impozitare.

Prin această lege a PNL se va impozita doar câștigul efectiv realizat în urma investitirii banilor din cotizarea la fondurile private, din care se deduce plafonul neimpozabil de 2000 lei. 

Practic, în urma legii PNL din 2022, românii vor lua mai mulți bani când ajung la vârsta de pensionare, iar cotizațiile nu vor mai fi impozitate. PNL este garantul apărării pilonului 2 de pensii, iar orice atac la acesta nu este susținut de PNL în Parlament. Observațiile din spațiul public sunt reale, se încalcă niște prevederi”, a mai transmis parlamentarul.

Florin Roman a declarat că s-a ajuns la această confuzie datorită comunicării defectuoase din Coaliție, iar la angajarea guvernului, PNL nu a susținut o astfel de măsură. 

„Eu nu vreau să acuz pe nimeni de rea credință, dar observ că una discutăm și alta facem. La angajarea Guvernului, PNL a spus clar că nu susține așa ceva. Avem varianta de a respinge un lucru bun sau a anunța”, a mai declarat deputatul PNL. 

Partidul Național Liberal a declarat în mod public că proiectul „nu este unul perfect”. Deputatul liberal a subliniat că a discutat cu liderul Nicolae Ciucă despre această „anomalie”. 

„Eu am atras atenția la momentul respectiv, l-am sunat pe Nicolae Ciucă și i-am spus despre această anomalie din Pilonul II de pensii. L-am informat că dacă nu se va elimina din lege, nu va avea susținerea grupului PNL. 

Întrebat ce părere are despre noua lege, deputatul liberal a spus că sunt foarte multe lucruri care lasă loc de intrepretări.

Citește și: Naționalizarea Pilonului II de pensii a scandalizat România. 21 de miliarde de euro în conturi

„Nu este vorba că este nouă. Sunt introduse lucruri bune, dar există și foarte multe chestiuni care lasă loc de interpretări. Ai două variante: să pici o lege bună sau ai varianta ca în cadrul Coaliției să pui inițiatorul să modifice legea”, a transmis Roman. 

De asemenea, Florin Roman a explicat și ce înseamnă această impozitare progresivă.

„Impozitarea progresivă ar însemna să te duci și să iei bani într-un procent mai mare pe care tu nu poți sa-l impozitezi. Se introduce o pensie contributivă într-un regim special”, a concluzionat deputatul. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te