Planta din pădure care îți curăță organismul de toxine și te ajută să slăbești. Și urșii o consumă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.05.2024 - 08:42
Planta din pădure care îți curăță organismul de toxine și te ajută să slăbești. Și urșii o consumă - Foto: Profimedia / imagine rol ilustrativ

Planta din pădure care îți curăță organismul de toxine și te ajută să slăbești. Și urșii o consumă. Iată de unde o putem culege și ce alte beneficii are pentru organism?

SHARE

Planta din pădure care îți curăță organismul de toxine și te ajută să slăbești. Și urșii o consumă. Iată de unde o putem culege și ce alte beneficii are pentru organism?

Planta din pădure care curăță organismul de toxine

Cunoscută ca remediu de milenii, leurda este unul dintre leacurile pe care natura ni-l oferă pentru ca organismul nostru să se cureţe de toxine şi să îşi întărească sistemul imunitar.

Citește și: Ce dietă și cât sport sunt necesare pentru o viață mai lungă? Alegerile zilnice pot bate genetica

Numele latinesc al leurdei este Allium ursinum (usturoiul ursului) şi, într-adevăr, urşii o consumă ca medicament, imediat ce ies din hibernare.

Este o plantă de talie medie-mică, cu frunze cărnoase, de un verde puternic, cu flori mici şi albe. În ţara noastră, verdele viu al frunzelor şi albul luminos al florilor ei împodobesc pădurile din Muntenia, Transilvania şi sudul Moldovei.

Popular, mai este numită şi usturoită, pentru că frunzele şi tulpinile sale au un gust şi un miros puternic de usturoi, cu care de altfel este şi rudă, din punct de vedere botanic.

Frunzele de leurdă au componente asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând sulfura de alil, care imprimă gustul şi mirosul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium. În plus, conţine carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine.

Pentru alimentaţie şi preparare în stare proaspătă, se recoltează frunzele fragede, tinere, în lunile martie-aprilie.

Se taie cu un cuţitaş, pentru a nu scoate afară planta cu tot cu rădăcină, care trebuie să rămână în pământ pentru a permite regenerarea plantei. Pentru o porţie delicioasă de salată cu leurdă, se prepară o mână de frunze proaspete, care se spală bine cu apă călduţă, se taie mărunt şi se pun într-un castron.

Preparată apoi după preferințe cu ulei, sare și oțet, salata de leurdă poate devenii un aliat foarte bun în lupta cu kilogramele în plus, dar și cu eliminarea toxinelor.

Planta mileniului trei, bună pentru sănătate 

Cu frunzele ei în formă de paloş, leurda este unul dintre cele mai puternice remedii din farmacia naturii. Consumată sub formă de salată, suc, infuzie, decoct, tinctură, acţionează favorabil în numeroase afecţiuni.

În urma unor studii efectuate în laboratoarele din Germania, leurda a fost declarată “Planta mileniului trei” pentru multiplele sale efecte benefice asupra organismului nostru. În prezent, leurda este considerată din punct de vedere terapeutic mai puternică decât usturoiul.

Ceaiul de leurdă, consumat cu regularitate, ajută la vindecarea bolilor aparatului digestiv şi combate viermii intestinali – limbricii, oxiurii şi alte specii parazitare.

Citește și: Fructele și legumele pe care nu trebuie să mănânci seara. Ce se întâmplă în organism dacă le consumi

Se toarnă 250 ml. (o cană) de apă clocotită peste 10 gr. de frunze de leurdă uscate, mărunţite groscior. Se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se filtrează şi se consumă.

Se administrează 3 căni pe zi, înainte de fiecare masă, timp de 3 săptămâni. În cazul oxiurilor, pe lângă consumul regulat de ceai, se vor face, seara şi dimineaţa, băi de şezut cu infuzie de leurdă.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te