Planta care crește pe câmp și te ajută să slăbești rapid. Este o bună înlocuitoare a zahărului. Iată despre ce plantă este vorba și ce beneficii are?
Planta care crește pe câmp și te ajută să slăbești
Stevia, cunoscută și sub numele de Stevia rebaudiana Bertoni, este un arbust care face parte din aceeași familie cu floarea-soarelui. Planta stevia este originară din Paraguay și Brazilia, în prezent fiind cultivată atât în Japonia, cât și în China. Există 150 de specii de stevia, toate native din America de Nord și de Sud. Este folosită ca îndulcitor și supliment pe bază de plante.
Citește și: Specialiștii spulberă miturile despre Intermittent fasting. Care este regula de aur
Gustul dulce al steviei provine de la moleculele de glicozide care sunt de 250-300 de ori mai dulci decât zahărul obișnuit. Pentru a produce zahărul de stevia, glicozidele trebuie extrase din frunze.
Deși frunzele de stevie conțin diverse vitamine și minerale, cele mai multe dintre ele se pierd atunci când planta este procesată într-un îndulcitor. Se folosește în procesare doar forma purificată de stevia, numită steviozidă, considerată ca fiind sigură de utilizat.
Zahărul de stevia este de aproximativ 100 până la 300 de ori mai dulce decât zahărul de masă. Acesta nu conține carbohidrați, calorii sau ingrediente artificiale.
Deoarece este lipsit de calorii și carbohidrați, zahărul de stevie poate fi o alternativă excelentă la zahărul de masă pentru persoanele care urmează diete care au conținut scăzut de calorii sau de carbohidrați.
Înlocuirea zahărului tos cu îndulcitorul pe bază de stevia poate contribui la reducerea indicelui glicemic (IG) al alimentelor; asta înseamnă că acestea vor afecta nivelul zahărului din sânge într-o măsură mai mică.
Numărul scăzut de calorii califică stevia ca o alternativă sănătoasă pentru controlul diabetului.
Iată câteva dintre posibilele beneficii pentru sănătate ale steviei:
Îndulcitorii de stevie contribuie cu zero calorii sau carbohidrați la dietă. De asemenea, nu au demonstrat niciun efect asupra glicemiei sau a răspunsului la insulină. Acest lucru poate permite persoanelor cu diabet zaharat să mănânce o varietate mai mare de alimente și să respecte un plan de masă sănătos.
În cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, zahărul de stevia poate declanșa reduceri semnificative ale nivelului glicemiei și răspunsului glucagonului după masă. Glucagonul este un hormon care reglează nivelul glucozei din sânge; mecanismul care secretă glucagonul funcționează adesea defectuos la persoanele cu diabet zaharat.
Atenție! Doar medicul specialist îți poate oferi un diagnostic precis și poate prescrie tratamentele medicale de care ai nevoie, indiferent de natura afecțiunii, în urma unui consult medical și a unor analize specifice.
Citește și: Alimentul care te ajută să slăbești și îți curăță intestinele. Îl ai în bucătărie și costă 7 lei
Beneficiile pentru sănătate ale Steviei
Deși este un îndulcitor relativ nou, stevia a fost legată de mai multe beneficii pentru sănătate precum:
pierdere în greutate - deoarece nu conține calorii, poate ajuta la pierderea în greutate atunci când este utilizat ca înlocuitor pentru zahărul obișnuit.
gestionarea glicemiei - Stevia poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, hormonul care scade nivelu de zahăr din sânge.
risc redus de boli cardiovasculare - unele cercetări au legat consumul de stevie de trigliceridele scăzute și de creșterea nivelului de colesterol HDL (bun), ambele fiind asociate cu un risc redus de boli de inimă.