VIDEO PLAN ROȘU de intervenție după o explozie la un magazin de bricolaj. Sunt 13 răniți

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 07.06.2024 - 13:10
Explozie la un magazin din Botoșani - Foto: ISU Botoșani
Foto: ISU Botoșani
Foto: ISU Botoșani

O explozie urmată de un incedniu s-a produs la un magazin de bricolaj din Botoșani. Timp de două ore a fost activat PLanul Roșu de intervenție.13 persoane au fost rănite. 4 dintre acestea sunt în stare gravă

SHARE

O explozie puternică s-a produs vineri dimineață la un centru comercial din Botoșani. Mai multe persoane sunt rănite. Timp de două ore autoritățile au activat Planul Roșu de intervenție. 

Unii răniți au fost duși cu elicopterul la București.

O firmă externă lucra la rețeaua cu gaze a magazinului

UPDATE 12.35: reprezentanții Dedeman au transmis că o firmă externă autorizată desfășura lucrări la sistemul de alimentare cu gaz al magazinului și că se investighează dacă ar putea avea legătură cu explozia.

Citește și: Reacția Dedeman, după explozia de la Botoșani: ”O firmă lucra la sistemul de alimentare cu gaz”

Reacția Dedeman:
”Astăzi, 7 iunie 2024, în jurul orei 10:30, în incinta magazinului Dedeman Botoșani, a avut loc o explozie urmată de un incendiu. În urma acestui incident regretabil, au rezultat persoane rănite, care au fost imediat transportate la spital. Restul persoanelor prezente în magazin în acel moment, clienți și angajați, au fost evacuați în siguranță, iar intervenția rapidă a echipelor de intervenție a permis stingerea incendiului într-un interval scurt de timp.

Menționăm că, în momentul exploziei, o firmă externă autorizată desfășura lucrări la sistemul de alimentare cu gaz al magazinului. Autoritățile investighează circumstanțele în care aceste lucrări ar putea fi asociate cu producerea exploziei.

De asemenea, subliniem faptul că magazinul Dedeman Botoșani respecta toate normele de siguranță, având toate autorizațiile și avizele necesare din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Funcționarea corectă a instalațiilor de protecție la incendiu a contribuit la limitarea proporțiilor acestui incident.

Prioritatea noastră este să asigurăm că toți cei afectați de acest incident primesc îngrijirea și suportul necesar. Colaborăm strâns cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru a investiga și stabili cauzele exacte ale exploziei și vom reveni cu informații oficiale în momentul în care toate anchetele vor fi finalizate”.

UPDATE 12.30: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis că ”Planul Roșu de Intervenție a fost dezactivat. 

În urma misiunilor de căutare, salvatorii nu au identificat alte persoane surprinse”.

UPDATE 12.15: Ministerul Sănătății anunță ce spitale primesc răniții de la Botoșani.

”În dimineața zilei de 7 iunie a avut loc o explozie la un centru comercial din municipiul Botoșani. Până în momentul de față s-au înregistrat 13 victime, dintre care 4 în stare gravă, doi dintre pacienți fiind intubați. Pacienții prezintă arsuri de diferite grade într-o proporție de 10-15%, localizate în partea superioară a corpului. 

Doi dintre pacienții aflați în stare gravă vor fi transportați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Spiridon din Iași, iar doi la Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca), pe cale aeriană, transportul fiind asigurat de DSU.

Imediat dupa producerea incidentului, Ministrul Sănătății împreună cu Centrul Operativ pentru Situații de Urgență au luat legătura cu UPU Botoșani, Serviciul de Ambulanță Botoșani, precum și cu Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca) și Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Spiridon, pentru asigurarea cât mai rapidă a asistenței medicale pentru pacienții răniți”, a transmis Ministerul Sănătății.

Sunt 13 răniți în urma exploziei

UPDATE 11.50. Bilanțul răniților a ajuns la 13. În urma evenimentului produs în municipiul Botoșani, au rezultat 13 victime, 12 dintre acestea salvate de pompieri. Una dintre persoanele afectate s-a prezentat singură la Unitatea de Primiri Urgențe.

Un bărbat intubat, ventilat mecanic, a fost preluat de elicopterul SMURD și transportat la spital, a transmis Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

UPDATE 11.25: DSU Transmite că misiunea este în desfășurare la Botoșani. 

În aceste momente:
- elicopterul SMURD Iași se află în zbor către Botoșani
- elicopter Black Hawk nr. 270 se pregătește să decoleze de la București
- avion SMURD prealertat, pregătit să intervină.

Și elicopterul de Galați urmează să plece spre Botoșani. A predat un pacient, acum alimentează și începe deplasarea

UPDATE 11.15: DSU transmite că Elicopterul SMURD BlackHawk urmează să decoleze spre Botoșani, la intervenție. Este vorba de Elicopterul BlackHawk de la București.

UPDATE 11.13. DSU transmite că 12 victime transportate la spital, dintre care 1 persoană în stare gravă, intubată.

UPDATE 11.10 Șeful DSU, Raed Arafat a explicat la Digi 24 că salvatorii continuă să caute eventuale victime. Este o intervenție grea deoarece există risc de prăbușire a clădirii.

Foto: ISU Botoșani

UPDATE 11.00 În momentul exploziei se aflau 120 de persoane, din datele primite de la DSU. 

”În urmă cu puțin timp, a avut loc o explozie urmată de incendiu la un magazin de bricolaj din municipiul Botoșani, județul Botoșani. 
Până la acest moment, 10 persoane au fost rănite și privesc îngriji medicale, iar alte 110 persoane, angajați și clienți, s-au autoevacuat.

De asemenea, au fost constituite echipe de căutare salvare, care verifică dacă există și alte persoane rămase blocate.

Având în vedere numărul persoanelor implicate, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Pentru eficientizarea misiunii de răspuns, la fața locului, au fost alocate mai multe echipaje de intervenție ale ISU, IGAv și Serviciul Județean de Ambulanță.

Totodată, având în vedere amploarea situației de urgență, elicopterul SMURD de la Iași a fost trimis în zona, iar avionul SMURD este în așteptare pregătit să intervină”, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență.

UPDATE. Elicopterul va prelua 4 victime de la Botoșani. Este vorba despre elicopterul BlackHawk al SMURD

UPDATE. ”Până la acest moment, 10 persoane au nevoie de îngrijiri medicale, iar echipe operative derulează, la acest moment, misiuni de căutare-salvare în interiorul centrului, pentru identificarea altor persoane posibil surprinse de suflul exploziei. 

Foto: ISU Botoșani

Important de menționat este că cele 10 victime sunt conștiente și prezintă diverse traumatisme și arsuri. 

Pentru optimizarea misiunii de răspuns, a fost alertat elicopterul SMURD și prealertat avionul SMURD.

Din informațiile primite, la acest moment, nu ar fi persoane decedate.

Incendiul este lichidat”, a transmis ISU Botoșani.

UPDATE. Conform ultimelor informații, 8 persoane ar fi rănite. Una dintre victime este în stare gravă.

Se intervine pentru căutarea alte persoane surprinse în magazin și pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor.

Știrea inițială:

PLAN ROȘU de intervenție după o explozie la un magazin de bricolaj. 6 răniți

”Explozie urmată de incendiu la un magazin de bricolaj din municipiul Botoșani.
 
Având în vedere numărul persoanelor implicate, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

 

 

Pentru eficientizarea misiunii de răspuns, la fața locului, au fost alocate 2 autospeciale de stingere, 1 autospecială transport personal victime multiple, 2 ambulanțe SMURD și 1 unitate de terapie intensivă mobilă”, a transmis ISU Botoșani. 

Știre în curs de actualizare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te