Cercetătorii au studiat 24 de femei care au născut între iulie 2020 și aprilie 2021. Opt au avut COVID-19 simptomatic în al doilea trimestru, opt s-au îmbolnăvit de virus în al treilea trimestru, iar opt nu au fost infectate în timpul sarcinii.
Atunci când COVID-19 a apărut în timpul sarcinii, în special în timpul celui de-al treilea trimestru, celulele placentei păreau să se "desprindă" de o proteină de suprafață numită ACE2 pe care virusul o folosește pentru a pătrunde în celule și a le infecta, lăsând mai puține porți de intrare, potrivit Reuters.
Citește și: Moscova: Redistribuirea forțelor SUA în Europa de Est, „distructivă”, poate declanșa un răspuns dur
Femeile care au avut COVID-19 în al treilea trimestru aveau niveluri ridicate ale unei enzime numite ADAM17, care este cunoscută pentru a ajuta ACE2 să se elibereze de la suprafața celulară, au raportat cercetătorii în The American Journal of Pathology.
Este posibil ca placenta să simtă infecția COVID-19 maternă "și, eventual, să pună în aplicare acest mecanism pentru a ajuta la eliberarea ACE2, pentru a împiedica SARS-CoV-2 să invadeze placenta și să treacă la făt", a declarat Elizabeth Taglauer de la Boston Medical Center. Studii anterioare au arătat că celulele placentare se infectează doar în aproximativ 7% până la 20% din sarcinile în care mama are COVID-19, a spus Taglauer.
Citește și: VIDEO Iohannis: Amenințările la adresa securității regionale s-au amplificat
Atunci când virusul ajunge cumva în placentă, rareori ajunge la făt, a adăugat ea. Echipa ei intenționează să efectueze studii suplimentare privind "căile de protecție" care ar putea ține virusul departe de celulele placentare și de vasele de sânge ale fătului.