Peste 360 de milioane de euro investiții în sistemul de apă și canalizare din București

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 21.07.2020 - 22:42
Madalin Mihailovici, director general Apa Nova

Marile capitale europene au cunoscut o dezvoltare accelerată în ultimele decenii, iar noile nevoi urbane impun schimbări radicale în privința construcțiilor de imobile, a infrastructurii rutiere și de utilități.

SHARE

Sistemele de apă și canalizare pun în dificultate marii operatori în toate marile orașe europene atât datorită vechimii, dar și arhitecturii centrelor istorice, iar schimbările climatice și creșterea numărului de locuitori îngreunează tot mai mult funcționarea acestora.

Anumite probleme legate de sistemele de canalizare atunci când plouă abundent nu se regăsesc doar în București, ci și în orașe precum Viena, Paris, Varșovia sau Roma, a căror străzi se transformă în mica Veneție atunci când rețeaua de canalizare nu face față.

Ca o comparație, infrastructura de apă din Viena datează din 1873, iar autoritățile de acolo încă sunt în căutare de soluții și bugete generoase pentru a moderniza acest sistem.

Aceeași problemă se pune și la București, Capitala având nevoie de investiții majore la acest capitol, cu toate că, în ultimii ani, infrastructura de apă și canalizare a fost intens modernizată și digitalizată.

În cei aproape 20 de ani de la semnarea contractului dintre Apa Nova și Primăria Municipiul București, sistemul de alimentare cu apă și de canalizare a fost reabilitat, modernizat și dezvoltat conform celor mai bune practici industriale în domeniu, realizări care se traduc prin investiții alocate de operator care depășesc 530 de milioane de euro până în prezent, potrivit reprezentanților celor două instituții.

„În cei peste 20 de ani de când suntem responsabili de sistemul de apă și canalizare, apa a fost 100% potabilă, numărul de branșamente aproape s-a dublat, s-au instalat peste 39.000 de contoare inteligente, timpul de reparație a unei avarii este, în general, de sub 6 ore, avem zero întreruperi de alimentare cu apă mai mari de 24 de ore și am conectat peste 700 de km de noi conducte.

Și, nu în ultimul rând, tariful practicat de Apa Nova a rămas unul dintre cele mai mici din România și chiar și din Uniunea Europeană”, explică pentru Newsweek România Mădălin Mihailovici, director general Apa Nova, vorbind despre parteneriatul pe care operatorul îl are cu Municipalitatea Capitalei.

Cu toate acestea, schimbările climatice și noile nevoi generate de dezvoltarea urbană pun presiune din în ce mai mare asupra sistemului operat, provocările fiind multiple.

De exemplu, în cazul ploilor torențiale, capacitatea de preluare a sistemului de canalizare din București este de 23 l/mp într-un interval de aproximativ de două ore, asta în timp ce, din cauza fenomenelor meteo extreme din ultimii ani, unele ploi depășesc 50 l/mp sau chiar 70 l/mp într-un interval de timp foarte scurt.

Pentru a rezolva astfel de probleme, Primăria Capitalei a atras investiţii masive din partea operatorului de apă și canalizare, pentru a răspunde gradului de dezvoltare a orașului și a menține confortul bucureștenilor.

În baza unui parteneriat istoric, Primăria Municipiului Bucureşti investeşte prin Apa Nova 367,9 milioane de euro în sistemul operat de către companie, până în noiembrie 2037.

Planurile de investiții sunt anunțate ca urmare a aprobării de către Consiliul General al Municipiului București a prelungirii Contractului de Concesiune dintre Municipalitate și operator, cu o durată de 12 ani. Mai precis, prin extinderea contractului, Apa Nova își asumă un angajament financiar în valoare de 367,9 milioane de euro, care presupune implementarea unui program investițional multianual de lucrări strategice în valoare de 230,9 milioane de euro, dar și cheltuieli suplimentare în valoare de 137 milioane euro direcționate către infrastructura de apă și canalizare.

Pentru acest volum investițional de 367,9 milioane de euro se menține totodată actualul tarif, unul dintre cele mai mici din România (locul 43 din 45 în topul tarifelor principalilor operatori din România).

Investițiile vor fi realizate în conformitate cu prioritățile Master Planului aprobat anul trecut de către Consiliul General al Municipiului București.

Acest Master Plan a fost elaborat de experți români și internaționali, analizând tipologia sistemului de apă și canalizare existent, schimbările climatice, evoluția cerințelor legislative, dinamica de dezvoltare a orașului şi a zonei metropolitane, cerințele și nevoile actuale ale bucureștenilor pentru următorii 30 de ani

Potrivit documentului, au fost identificate patru axe principale de investiții strategice în valoare de 230,9 milioane de euro, iar lucrările de extindere și modernizare, care înseamnă în total 682,5 km de sistem de apă și canalizare, vor acoperi 1.915 străzi pe întreg arealul Bucureștiului, desfășurând-se pe o durată de 11 ani.

„Programul de investiții este unul ambițios, dar care va atrage beneficii directe asupra confortului și siguranței locuitorilor din București prin reducerea semnificativă a fenomenelor de inundație în zone depresionare precum Tineretului, Theodor Pallady sau Colentina, prin reducerea numărului de intervenții in carosabil și îmbunătățirea condițiilor de trafic, prin asigurarea accesului la utilități pe orice stradă din București. Apa Nova este liderul operatorilor de apă și canalizare, îndeplinind toate obligațiile prevăzute de cele 23 de Niveluri de Servicii stipulate în Contractul de Concesiune”,  a declarat Mădălin Mihailovici, Director General Apa Nova, pentru Newsweek.

Prima axă vizează reducerea riscului de inundații în zonele centrale şi depresionare și cuprinde investiții ce se ridică la 89,9 milioane de euro. În cadrul acestei componente se vor realiza 94,3 km de canalizare pluvială și menajeră de care vor beneficia 793.000 de bucureșteni. Lucrările se vor desfășura pe 270 de străzi din zonele Tineretului, Văcărești, Pallady, Colentina, Muncii, Fundeni și Dobroiești.

A doua axă prevede adaptarea infrastructurii de apă la nevoile actuale şi la dezvoltarea urbană, un proiect în valoare de 57,75 de milioane de euro. Vor fi executați peste 364 km de rețea de apă nouă, de care vor beneficia 645.000 de bucureșteni. Lucrările se vor desfășura pe 1349 de străzi, inclusiv Centrul Istoric și se vor finaliza în 2031.

Programul investițional mai cuprinde extinderea rețelelor de apă şi canalizare conform planului de dezvoltare urbană în vederea creării premisei de transformare sustenabilă a zonei metropolitane și asigurării accesului la servicii de utilitate publică pe străzile necadastrate și nesistematizate.

Valoarea acestui program multianual se ridică la 81 milioane euro și vizează extinderea rețelei de apă cu 132,8 km și cea a rețelei de canalizare cu 91,4 km. De aceste investiții vor beneficia 370.000 de bucureșteni și noi rezidenți și sunt incluse în proiect 296 de străzi din zone precum Odăi, Sisești, Prelungirea Ghencea, Berceni, Bulevardul Uverturii. Obiectivul principal al acestui proiect este ca nicio stradă să nu mai fie fără utilități iar finalizarea va avea loc în 2025.

Ultima axă prevede creșterea siguranței sistemului de alimentare cu apă în caz de situații de urgență (cutremure de mare intensitate, poluări) și se vor investi 2,2 milioane de euro. Proiectul cuprinde formarea a 35 de puțuri de mare adâncime distribuite în toate sectoarele Capitalei, beneficiarii fiind toți locuitorii din București. Acest proiect are termen de finalizare 2025.

Apa Nova a investit masiv în ultimii ani și în digitalizarea companiei, urmând să aloce în continuare fonduri de 7 milioane de euro în acest proces. În prezent, toate echipele operaționale Apa Nova sunt dotate cu tablete, iar comunicarea se face în timp real.

De asemenea, compania a înregistrat rezultate remarcabile, cum ar fi: timpul de detecţie a unei avarii a fost redus cu 96%, numărul de reparații ca urmare a avariilor a fost redus cu 80%, iar timpul de răspuns la sesizări a scăzut cu 88%, ca urmare a procesului de business re-engineering prin care a trecut compania în ultimii ani.

„Apa Nova rămâne un partener de încredere pentru Primăria Municipiului București. Astfel, prin cei peste 1,800 de angajați, compania își reiterează dorința de a răspunde prompt la orice solicitare a autorităților prin alocarea de resurse umane și financiare pentru asigurarea serviciilor esențiale la standarde europene”, a completat Mădălin Mihailovici, Director General Apa Nova.

În plus, operatorul a asigurat expertiza și suportul financiar necesar pentru îndeplinirea obligațiilor cu privire la modernizarea și retehnologizarea sistemului de producție și distribuție a apei potabile, a sistemului de canalizare și epurare a apelor uzate.

Continuarea investițiilor și a modernizării sistemului de apă și canalizare are la bază și accesul Apa Nova la know-how-ul și expertiza tehnică și managerială a unui lider mondial în domeniul serviciilor de mediu și anume Veolia, mai spun reprezentanții companiei.

În prezent, Apa Nova administrează 2.508 kilometri de conducte apă, 2.380 de kilometri de rețea de canalizare, trei stații de producție a apei potabile (Roşu, Crivina, Arcuda) şi o staţie de epurare, la Glina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te