Peste 200 de agitatori ruși trimiși de Ilan Șor la protestul AUR împotriva UE de la Congresului PPE

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.03.2024 - 13:42
Peste 200 de agitatori ruși trimiși de Ilan Șor la protestul AUR împotriva UE de la Congresului PPE - Foto: Captură foto Facebook

Peste 200 de agitatori ruși trimiși de Ilan Șor la protestul AUR împotriva UE de la Congresului PPE. Oligarhul marionetă a lui Puti din Republica Moldova Ilan Șor a încercat să trimită peste 200 de agitatori ruși la protestele AUR împotriva UE din timpul Congresului PPE.

SHARE

Planul lui Putin de a destabiliza România prin partidele rusofile de tip AUR și SOS a prins contur tot mai mult după ce Poliţia din Republica Moldova a dezvăluit faptul oligarhul apropiat Kremlinului, Ilan Șor ar fi plătit cu zeci de mii de euro peste 200 de persoane de la Chișinău, unele dintre ele vorbitoare exclusiv de limba rusă să agite spiritele și să susțină protestele AUR împotriva Europei și a Ursului von der Leyen de la reuniunea PPE.

Peste 200 de agitatori ruși trimiși de Ilan Șor la protestul AUR împotriva UE de la Congresului PPE

Viorel Cernăuțeanu, șeful Poliției Naționale din Republica Moldova, a dezvăluit că sume considerabile de bani au fost direcționate direct de la Moscova pentru organizarea ilegală a protestelor și destabilizarea situației în București, iar unele persoane chiar au reușit să lână George Simion și Cristian Terheș.

„Privind acțiunile care se pregăteau pentru ziua de ieri la București, erau pregătite peste 200 de persoane să meargă la București, dar organizate aici, la Chișinău.

Sumele care urmau a fi achitate pentru fiecare persoană care participă la București, la reuniune, pentru a compromite cumva evenimentul, ajungeau la sute de euro pe zi.

Citește și: Cum vor „Partidele lui Putin“ 
să câștige simpatia revoltaților din România

Deci, ca să înțelegeți, la un microbuz de 20-22 de persoane, suma alocată era de 10 mii de euro.”, a dezvăluit Viorel Cernăuțeanu, șeful poliției din Republica Moldova, potrivit Moldova1.md.

Citește și: Fostul ministru Anatol Șalaru: George Simion s-a întâlnit cu omul serviciilor rusești în Moldova

Majoritatea celor planificați să protesteze la București erau selectați cu atenție și instruiți să acționeze într-un mod similar cu protestele organizate în Chișinău.

Autoritățile moldovene spun că au reușit să oprească o mare parte din acești agenți destabilizatori, dintre care făceau parte foști militari cu grade înante, special antrenați pentru astfel de acte de destabilizare, însă o parte dintre aceștia au reușit să ajungă la București unde s-au alăturat protestului AUR.

Citește și: George Simion aduce la șefia AUR un prieten al Rusiei care propagă teorii ale conspirației în școli

Membrii partidului rusofil AUR a venit să protesteze la Romexpo din București, bruscând deseori jandarmeria în încercarea de a intra în clădirea în care se ținea Congresul PPE.

Citește și: Rusia alimentează sentimentele fals naționaliste prin AUR și SOS. Jocul destabilizării din România

Europarlamentarul rusofil, Cristian Terheș, membru AUR, care provoca scandaluri pe bandă în timpul pandemiei de Covid-19 chiar în Parlamentul European, unde refuza să poarte masca și George Simion, un personaj extrem de controversat care s-a prezentat cu o șapcă cu „Trump” la protestul împotriva Uniunii Europene din fața Romexpo, fiind înconjurat de protestatari care strigau „Ursula, nu uita, România nu vrea” și „Afară Ursula din țară”.

Citește și: Ambasadorul Rusiei la București, laude pentru AUR și George Simion. „Sunt oameni aparte”

Cel puțin două persoane au fost reținute la protestele AUR pentru că au forțat cordonul de jandarmi.

O femeie, participantă la prostest a început să zbiere și să se tăvălească pe jos și să strige după „ajutor” după ce jandarmii i-au cerut să se legitimeze.

Citește și: Claudiu Târziu lăudat în ziarul lui Putin după ce au vrut anexarea unor părți din Ucraina

George Simion, interzis în Republica Moldova: „Destabilizează țara!”

Liderul AUR, George Simion a fost interzis în Republica Moldova în 2018 la solicitarea Serviciului de Informații și Securitate.

Acum o lună, autoritățile de la Chișinău au prelungit cu încă cinci ani restricția. Inspectoratul General pentru Migrație a motivat prin pericole de securitate națională.

Citește și: Minciunile transmise de Simion și Târziu de la un eveniment din SUA, unde un bilet a fost și 30.000$

„Instituțiile statului au determinat că George Simion face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova, și acest lucru i-am comunicat și premierului Ciolacu. Participă la un efort de destabilizare în Republica Moldova, doar atât.

Are interdicție și în Ucraina? Corect. (…) Este o decizie a instituțiilor (n.r. instituțiile de la Chișinău)… instituțiile au determinat acest factor de risc și corespunzător au luat decizia corespunzătoare”, a precizat premierul Recean, potrivit moldova.md

Citește și: VIDEO George Simion anunță din SUA candidatura la președinție. Ce teorii ale conspirației a lansat?

George Simion și relațiile cu serviciile secrete din Rusia

Valentin Dediu, fost director interimar al serviciului secret (SIS) din Republica Moldova în perioada 2011-2013, a declarat la TVR Moldova că „George Simion a nimerit cumva sub vizorul serviciilor speciale rusești, sau materiale compromițătoare, sau cu bani”. 

Citește și: Marele pericol al anului 2024: Europa extremei drepte, cu George Simion la pachet

Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova în 2015-2016, a vorbit  despre o întâlnire pe care George Simion ar fi avut-o la Cernăuți, în urmă cu 12 ani, cu rezidentul FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei.

Citește și: Simion reia retorica pro-Putin: Nu avem bani deoarece îi dăm Ucrainei. Copiază discursul lui Dragnea

„Eu fiind deputat, am avut o întâlnire cu directorul de la SIS (Serviciul de Informații și Securitate din R. Moldova) și pe care l-am întrebat de ce și-a permis îl expulzeze. SIS este serviciul care monitorizează cetățenii străini care vin în Republica Moldova (echivalentul SRI). El mi-a spus că a coordonat toate acțiunile cu serviciile din România și a fost informat din timp despre expulzarea lui George Simion”, a spus Șalaru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te