Marele pericol al anului 2024: Europa extremei drepte, cu George Simion la pachet

DE Ovidiu Nahoi | Actualizat: 26.12.2023 - 11:58
George Simion, liderul AUR, a fost considerat cel mai excentric participant la reuniunea extremei drepte europene de la Florența - Foto: Profimedia Images
Vicepremierul italian, Matteo Salvini, a ținut un discurs în timpul convenției liderilor grupului Identitate și Democrație (ID) din Parlamentul European, la Fortezza da Basso, în Florența - Foto: Profimedia Images
Acțiunea artistică a activiștilor de la Centrul pentru Frumusețe Politică - Foto: Profimedia Images

Duminică, 3 decembrie, minunatul oraș Florența a găzduit marea reuniune a extremei drepte europene, cu 13 delegații naționale și aproximativ 2.000 de participanți.

SHARE

Politicienii de extremă dreapta și-au expus ideile cu care vor merge în campania europeană de anul viitor. George Simion, liderul AUR, a fost acolo.

Gazdă a fost Matteo Salvini, vicepremierul italian care încearcă să-și găsească spațiul politic în fața rivalei sale de pe scena politică internă, Giorgia Meloni.

Citește și: Familist, George Simion și-a pus averea la adăpost de soție. Refuză să contribuie la ratele nevestei

Șefa guvernului italian conduce în sondajele de opinie, iar tensiunile dintre partidul acesteia, Frații Italiei, și Liga lui Salvini sunt vizibile, în ciuda faptului că aceste formațiuni sunt parte a coaliției de guvernare de la Roma.

Marele pericol al anului 2024: Europa extremei drepte, cu George Simion la pachet

Au fost prezenți austriecii din partidul Libertății (FPÖ), flamanzii din Vlaams Belang, germanii de la Alternativa pentru Germania (AfD) și francezii din Adunarea Națională. A fost și George Simion, liderul AUR, pe care ziarul italian Corriere della Sera l-a văzut drept „probabil cel mai excentric dintre participanți“.

Acțiunea artistică a activiștilor de la Centrul pentru Frumusețe Politică. Aceștia au montat o instalație satirică în fața Cancelariei Germaniei din Berlin. Cu ajutorul AI, au fost realizate fotografii cu Bjoern Hoecke, Stephan Ernst, Alice Weidel și Tino Chrupalla în spatele gratiilor. Scopul este obținerea interzicerii Alternativei pentru Germania (AfD) - Foto: Profimedia Images

Motivul? Vorbind despre președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și fostul ei adjunct, Frans 
Timmermans, Simion a spus: „Sunt doi nebuni, doi bolnavi care vor să creeze un superstat european la Bruxelles“.

Un asemenea discurs este neobișnuit de virulent chiar și pentru liderii extremei drepte europene, din cadrul grupului Identitate și Democrație (ID). 

Două absențe de marcă au putut fi remarcate: lidera Adunării Naționale din Franța, Marine Le Pen, care s-a adresat reuniunii doar prin intermediul legăturii video.

Și noua vedetă a extremei drepte europene, Geert Wilders, câștigătorul relativ al recentelor alegeri din Țările de Jos – rămas acasă pentru a se ocupa de construirea unei eventuale coaliții de guvernare. 

Spinoasa chestiune a Rusiei

Ce-i unește pe extremiștii de dreapta europeni? Pretențiile de a apăra identitățile naționale, respingerea Pactului Verde
European, lupta împotriva islamismului, închiderea frontierelor împotriva imigrației. Dar Rusia? Liderii extremei drepte europene nu și-au ascuns, în trecut, simpatiile față de Vladimir Putin. 

Gazda evenimentului s-a fotografiat în trecut în vecinătatea zidului Kremlinului putrând un tricou imprimat cu chipul dictatorului rus.

Partidul Marinei Le Pen, aflat în jenă financiară, a primit un credit vital prin intermediul unei bănci rusești. Karin Kniessl, fostă ministră de Externe a Austriei, care l-a avut invitat la nuntă pe însuși Vladimir Putin, s-a mutat direct în Rusia.

Geert Wilders, posibil viitor premier al Țărilor de Jos, a fost unul dintre puținii politicieni occidentali care l-au vizitat pe Vladimir Putin după anexarea ilegală a Crimeei, în 2014. 

Însă invadarea Ucrainei a pus extrema dreaptă europeană în fața unei chestiuni sensibile. Agresiunea rusă și amenințarea la adresa întregului bloc european au generat o reacție vie și generalizată de  solidaritate cu Ucraina, iar extremiștii de dreapta s-au văzut nevoiți să o lase mai moale cu discursul pro-Kremlin.

Cu o excepție: AfD. Adresându-se prietenilor săi politici reuniți la Florența, liderul extremei drepte geamane, Tino Chrupalla, a declarat că Ucraina nu poate câștiga războiul. El s-a pronunțat pentru încetarea imediată a sancțiunilor la adresa Rusiei și reluarea livrărilor de gaz rusesc prin conducta North Stream. 

George Simion și problemele amicilor săi politici

Prezența liderului AUR, George Simion, la reuniunea extremei drepte europene poate fi considerată o surpriză. Despre prezența gălăgiosului politician în Italia se știa, dar în legătură cu participarea la o dezbatere pe teme de mediu  organizată de Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, în orașul Pistoia. Iată-l însă făcând drumuri de la Pistoia la Florența.

În orice caz, conservatorii se prezintă drept un grup cu mult mai frecventabil decât cel al extremei drepte. Din acest grup face parte formațiunea Frații Italiei, a premierei Georgia Meloni. De asemenea, găsim Partidul Lege și Justiție din Polonia, Partidul Civic-Democrat din Cehia și alte formațiuni care au avut o atitudine fermă de condamnare a Kremlinului, după invadarea Ucrainei.

George Simion, liderul AUR, a fost considerat cel mai excentric participant la reuniunea extremei drepte europene de la Florența - Foto: Profimedia Images

Liderul AUR a spus în mai multe rânduri că face parte din familia conservatoare sau că intenționează să devină parte a acesteia, însă acest grup politic nu l-a primit, oficial, în rândurile sale. Iar relația lui Simion cu suveraniștii și conservatorii europeni rămâne una complicată.

Citește și: Simion o credea, în 2020, pe Șoșoacă o profesionistă. Azi, „o împinge” și o înjură în Parlament

În februarie 2022, el a fost luat pe sus de oamenii de ordine și scos afară din hotelul din Madrid unde avea loc o reuniune a formațiunilor conservatoare și suveraniste europene, găzduită de partidul spaniol VOX, alături de grupări precum FIDEZS (Ungaria), Lege și Justiție (Polonia) sau Adunarea Națională din Franța.

Citește și: George Simion a strâns 400.000 € la nuntă și a păstrat banii, deși a promis că face un spital

Întâlnirea ar fi urmat să marcheze constituirea unui grup comun în Parlamentul European dar, în cele din urmă, s-a încheiat cu un eșec.

Prezența lui George Simion la întâlniri ale ambelor grupuri politice (ID și ECR) sugerează că, dacă nu-i va merge cu conservatorii, el nu va avea o problemă să vină alături de extrema dreaptă.

Dar există un inconvenient: prietenii săi politici de la extrema dreaptă vor reintroducerea controalelor la frontiere, deci dărâmarea Spațiului Schengen și sunt simpatizanți ai lui Putin.  Iar a „vinde“ aceste idei în România este dificil, chiar și pentru un acrobat politic precum George Simion.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te