Confom unor date, România dă 17,5 la sută din cheltuielile militare pentru pensiile rezerviștilor. Totul raportat la un buget de 8 miliarde de euro. Un mic calcul ne arată că 1.400.000.000 de euro se duc la pensionari.
Pensiile militare sugrumă bugetul NATO. România, 1.400.000.000 de euro la rezerviști
Revenind, membrii europeni ai NATO se grăbesc să majoreze cheltuielile pentru echipamente militare, deoarece o Rusie beligerantă le amenință flancul estic, iar angajamentul pe termen lung al președintelui american Donald Trump față de securitatea europeană pare brusc pus la îndoială.
Însă pentru peste o duzină de membri NATO, ale căror cheltuieli militare au fost analizate de Reuters, pensiile reprezintă o parte mare din bugetele lor de apărare.
Deși acestea sunt fonduri care ar putea fi redirecționate către puterea de foc, experții avertizează că orice reducere a beneficiilor generoase de pensionare ar putea îngreuna recrutarea de personal.
„O parte non-nesemnificativă din ceea ce este acceptat ca cheltuieli pentru apărare nu oferă nicio capacitate, nici mai multe trupe, nici nimic altceva, ci este destinată pensiilor”, a declarat Camille Grand, fost secretar general adjunct al NATO pentru investiții în apărare.
Eșecul istoric al națiunilor europene de a îndeplini obiectivul de a cheltui echivalentul a 2% din producția economică pentru armatele lor, pentru a consolida apărarea colectivă a NATO, l-a înfuriat pe Trump, care acum dorește să majoreze pragul la 5%.
Cheltuielile militare sunt distorsionate
Și, deși 23 dintre cei 32 de membri NATO îndeplinesc acum obiectivul de 2% - față de doar șase în 2021 - regulile care permit guvernelor să includă cheltuielile cu pensiile militare distorsionează această imagine.
NATO nu publică cheltuielile individuale cu pensiile militare ale membrilor săi, dintre care 30 sunt europeni.
Citește și: Polonia vrea armată obligatorie. De ce ar fi ineficientă în România? „Nu avem destul armament”
Cu toate acestea, Reuters a compilat date pe care 13 membri NATO - Statele Unite, Canada și 11 aliați europeni - le-au raportat, fie în bugetele lor naționale, fie, pentru unii, către Organizația Națiunilor Unite.
Citește și: Pensiile militare nu mai cresc. Rezerviștii vor refuza să apere țara în caz de război. „Plecăm”
În Belgia, Bulgaria și Italia, aproape 20% din bugetele de apărare sunt folosite pentru a plăti pensionările soldaților, în timp ce Franța nu este cu mult în urmă, cu aproape 16%.
Povara pensiilor Germaniei este comparativ mai mică, reprezentând 11,5% din cheltuielile de apărare, ceea ce pune într-o lumină mai favorabilă o țară a cărei istorie complexă a făcut-o în mod tradițional reticentă la o militarizare mai mare, dar care, acum, își sporește capacitățile. Ministerul german al apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii.