Pe ce loc se află Armata Română între forțele militare din lume? Suntem cei mai tari din zonă

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.10.2023 - 18:07
Pe ce loc se află Armata Română între forțele militare din lume - Foto: Facebook / MApN
Pe ce loc se află Armata Română între forțele militare din lume - Foto: Facebook / MApN

Armata Română se află pe un onorant loc 47 din punct de vedere al dotării militare, potrivit unei analize. Bulgaria, Ungaria și Serbia stau mai prost, în schimb Polonia are o armată foarte puternică.

SHARE

Armata Română se află pe locul 47 din punct de vedere al dotării militare, potrivit unei analize. Bulgaria, Ungaria și Serbia stau mai prost, în schimb Polonia are o armată foarte puternică.

Pe ce loc se află Armata Română între forțele militare din lume? Suntem cei mai tari din zonă

„Clasamentul final al puterii de foc globale de mai jos utilizează peste 60 de factori individuali pentru a determina scorul PowerIndex ("PwrIndx") al unei anumite națiuni, cu categorii care variază de la cantitatea de unități militare și poziția financiară la capacitățile logistice și geografia.

Citește și: Armata Română scoate la licitație Aro-uri și camioane DAC. Costă cât o bicicletă electrică

Formula noastră unică, internă, permite națiunilor mai mici, mai avansate din punct de vedere tehnologic, să concureze cu puteri mai mari, mai puțin dezvoltate, iar modificatori speciali, sub formă de bonusuri și penalizări, sunt aplicați pentru a rafina și mai mult lista care este întocmită anual”, spun autorii.

Citește și: Am putea fi obligați să mergem în armată pe un salariu de 2.300 de lei. În ce condiții s-ar întâmpla

Pentru revizuirea GFP din 2023 sunt luate în considerare 145 de puteri mondiale.

Citește și: FOTO Un remorcher DAC 8x8, cu singurul diesel „inventat” de români, încă servește în Armata Română

Clasamentul are ca lider SUA, apoi Rusia, China, India, Marea Britanie, Coreea de Sud, Pakistan, Japonia, Franța, Italia, Turcia, Brazilia, Indonezia, Egipt, Ucraina, Australia, Iran, Israel, Vietnam, Polonia.

Clasamentul complet e AICI

România se află pe locul 47, înainte de Ungaria (54), Serbia (58) și Bulgaria (59).

Despre România se spune că „pentru anul 2023, România se află pe locul 47 din 145 de țări luate în considerare pentru revizuirea anuală a BPM. Națiunea deține un scor PwrIndx* de 0,7735 (un scor de 0,0000 este considerat "perfect"). Această intrare a fost revizuită ultima dată la 01/01/2023.”

Despre capacitatea României se afirmă că am avea 415 tancuri, 15.800 de vehicule pentru armată, 47 artilerie autopropulsată, 910 tunuri de artilerie și 207 rachete.

Gata de înarmare

Planul de înzestrare a Armatei Române pentru perioada 2024 - 2033 a fost aprobat, în şedinţa de joi, 12 octombrie, a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), programele fiind reanalizate în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, a informat Administraţia Prezidenţială.

"Schimbarea majoră a situaţiei regionale de securitate, generată de postura agresivă a Federaţiei Ruse, a determinat reanalizarea, reprioritizarea şi reconfigurarea programelor de înzestrare pentru dotarea şi dezvoltarea capabilităţilor militare necesare contracarării noilor ameninţări, inclusiv prin creşterea, în cadrul acestora, a achiziţiei cantităţilor de muniţii necesare pentru luptă şi pentru constituirea graduală a stocurilor", a precizat Administraţia Prezidenţială.

Citește și: România se înarmează. CSAT a aprobat planul de înzestrare a Armatei Române 2024 - 2033

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te