FOTO Un remorcher DAC 8x8, cu singurul diesel „inventat” de români, încă servește în Armata Română

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 06.10.2023 - 14:18
Un remorcher DAC 8x8, cu singurul diesel „inventat” de români, încă servește în Armata Română - Foto: Facebook/Tudor Pondichi

Un remorcher DAC 8x8, animat cu singurul motor turbo diesel de camion „inventat”, proiectat și dezvoltat, de ingineri români, în urmă cu circa 40 de ani, încă servește în Armata Română. Un DAC 31.320 VFAEG militar a fost surprins recent la muncă pe străzile din Cluj.

SHARE

La începutul anilor 1980, pe fondul limitărilor determinate de licenţa de camioane MAN, a necesității producerii de vehicule care să nu depindă de piese de import, identificată de autoritățile de la acea vreme, și a nevoii de autocamioane mai performante, cu portanţă şi putere mărite, specialiștii Institutului Naţional de Motoare Termice de la filiala din Braşov au proiectat și dezvoltat un motor turbo diesel cu arhitectură V8, la 90 de grade, cu bloc realizat din fontă și cilindri cu chiulasă proprie, o soluţie avangardistă în acea perioadă, cu avantaje în ceea ce privește răcirea şi modularitatea, în eventualitatea în care s-ar fi dorit ulterior şi dezvoltarea altor versiuni cu un alt număr de pistoane, care era utilizată și de motoriști precum Mercedes sau Scania. 

Citește și: VIDEO Cum era elogiat în presa comunistă primul camion românesc făcut în „Orașul lui Stalin” în 1954

Motorul 1240 V8 DT (unde primele cifre însemnau cilindreea de 12.4 litri, apoi V8 însemna arhitectura V8 şi DT — diesel cu turboaspirare) a fost primul și singurul motor turbo diesel de camion „inventat”, proiectat și dezvoltat, de ingineri români. 

Pistoanele erau realizate din aluminiu forjat, cu inel interior de răcire, alezaj de 123 mm, cursă de 130 mm, raportul de compresie era 17,4:1, putere nominală dezvoltată era de 320 cai putere și cuplul maxim de 961 Nm. Asta în cazul primei versiuni, din 1982.

Supraalimentarea se realiza cu o turbosuflantă de tip H3 0270 A/A 30A3, fabricată în România după licenţa Holset. Instalaţia de ungere era forţată cu pompă antrenată mecanic şi două filtre de ulei. Iar instalaţia electrică montată pe motor funcţiona la o tensiune de 24 V, cu un alternator de 1.120 W şi un electromotor de 9 cai putere.

Citește și: De ce se punea foc sub camioane și se folosea feștila în epoca Ceaușescu. Explicațiile unui șofer

Apoi, în 1986, a apărut o versiune îmbunătățită a motorului 1240 V8 DT, cu o putere de 360 de cai putere.

Motorul diesel V8 creat în România a fost montat pe camioane militare DAC, apoi şi pe camioane DAC 16.320F, iar din 1984 şi pe gama de camioane numită Alpin. 

Ulterior, motorul a fost instalat şi pe câteva versiuni de autocare.

În comparație, la nivelul anilor 1980, când românii au dezvoltat motorul 1240 V8 DT, Scania avea un motor V8 de până la 375 de cai putere, Volvo avea unul de 360 de cai cu 6 cilindri în linie, Renault folosea un V8 de 350 de cai, Mercedes, un V8 de până la 440 de cai și MAN, un V8 de până la 400 de cai.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te