Patriarhul Daniel participă la slujba de Bobotează, de la Patriarhie

DE Edi Neagu | 06.01.2022 - 08:58
Patriarhul Daniel va sfinți apa de Bobotează. FOTO: facebook

Credincioșii vor avea acces la Patriarhie doar dinspre Piața Unirii.

SHARE

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va oficia, joi, Slujba Sfinţirii Mari a apei, la Sărbătoarea Botezului Domnului, în pridvorul Reşedinţei Patriarhale.

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului din acest an se vor desfăşura conform următorului program:

* începând cu ora 7,00, la Baldachinul Sfinţilor de lângă Catedrala Patriarhală, vor fi oferite credincioşilor prezenţi sticle de un litru cu Aghiasmă Mare, sfinţită şi îmbuteliată în 5 ianuarie (Ajunul Botezului);

* între orele 9,30 - 12,30 va fi săvârşită Sfânta Liturghie în interiorul Catedralei Patriarhale, iar în exterior vor fi disponibile mai multe scaune şi un ecran video, la care credincioşii pot urmări slujba;

Citește și: Haos în Kazahstan: Reședința prezidențială, atacată, Guvernul, demisionat, stare de urgență

* între orele 12,30 - 13,30 în pridvorul Reşedinţei Patriarhale va fi săvârşită Slujba Sfinţirii Mari a apei (Aghiasma Mare) de Patriarhul Daniel, iar apoi credincioşii prezenţi la slujbă vor fi binecuvântaţi prin stropire cu această Aghiasmă Mare.

Pentru evitarea aglomerării în piaţeta Catedralei Patriarhale, în intervalul orar 6,00 - 14,30, accesul credincioşilor se va realiza doar dinspre Bulevardul Unirii, precizează Patriarhia.

Boboteaza marchează ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă, dedicată purificării mediului înconjurător, în special sfinţirii apelor.

Citește și: Atenţie la antivirale: noile tratamente, disponibile în farmacii, au efecte secundare grave

Sărbătoarea aminteşte de Botezul Domnului în apa Iordanului la vârsta de 30 de ani, înainte de a păşi în viaţa publică. Potrivit tradiţiei, la Bobotează se săvârşeşte slujba de sfinţire a apelor - Agheasma Mare, care are semnificaţia simbolică de act de regenerare cosmică.

Apa sfinţită de Bobotează se ia dimineaţa, pe nemâncate, până la Odovania praznicului Botezului Domnului din data de 14 ianuarie, apoi Agheasma Mare se păstrează în case şi se ia în afara acestor zile binecuvântate de Biserică doar cu acordul preotului duhovnic.

Sărbătoarea Botezului Domnului precede ziua în care în Biserica Ortodoxă este pomenit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului.

Jandarmii vor asigura ordinea la Patriarhie

Accesul credincioşilor spre Catedrala Patriarhală se va realiza, joi, de Bobotează, începând cu ora 6,30, doar dinspre Piaţa Unirii, pe un singur sens, delimitat ca atare în partea dreaptă, a anunţat Jandarmeria Capitalei.

La Catedrala Patriarhală de pe Dealul Mitropoliei, precum şi la alte lăcaşe de cult din Bucureşti vor avea loc joi manifestări religioase.

Pentru asigurarea respectării măsurilor de distanţare fizică şi prevenirea aglomerărilor de persoane în apropierea lăcaşelor de cult, vor fi create culoare special amenajate pentru deplasarea participanţilor, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Bucureşti, transmis AGERPRES.

Astfel, accesul credincioşilor spre Catedrala Patriarhală se va realiza începând cu ora 6,30, doar dinspre Piaţa Unirii, pe un singur sens, delimitat ca atare în partea dreaptă. Afluirea şi defluirea prin Strada 11 Iunie sunt restricţionate.

Tot în vederea respectării acestor măsuri, participanţii la slujbe vor fi îndrumaţi de voluntari ai organizatorului către locaţiile în care se va putea intra în număr limitat, iar Agheasma Mare va fi oferită în sticle îmbuteliate, doar de către voluntari.

Jandarmeria Capitalei le recomandă cetăţenilor: să adopte un comportament civilizat şi să respecte indicaţiile jandarmilor; să respecte măsurile de protecţie sanitară (purtarea măştii de protecţie şi distanţarea fizică, acolo unde actele normative o impun); să fie atenţi la bunurile personale, pentru a nu deveni victime ale unor infracţiuni de furt din buzunare; dacă sunt martorii unor fapte antisociale, să apeleze la cea mai apropiată patrulă de jandarmi sau la numărul de urgenţă 112.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te