Haos în Kazahstan: Reședința prezidențială, atacată, Guvernul, demisionat, stare de urgență

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.01.2022 - 10:08
Haos în Kazahstan/foto: ho 1 us

Protestatarii din Almaty, dintre care mulți sunt înarmați cu carabine, puști și grenade, au atacat reședința prezidențială, iar televiziunea publică a anunțat instituirea stării de urgenţă în întreaga ţară.

SHARE

Reședința prezidențială și clădirile din apropiere sunt în flăcări. Poliția a părăsit clădirea după un schimb de focuri cu protestatarii.

O parte dintre manifestanți s-a deplasat către aeroportul orașului., preluând controlul asupra acestuia, fără ciocniri cu forțele de ordine. Toate zborurile către și dinspre Almaty au fost temporar anulate pentru o perioadă de timp. 

Incinta aeroportului a fost izolată de forțele de securitate, reluîndu-se zborurile principale. 

Revoltele din Kazahstan au fost declanșate de creșterea prețurilor la carburanți. Manifestanții au luat cu asalt Primăria miercuri și au asediat instituțiile principale, ceea ce a determinat Guvernul să demisioneze.

Mulți dintre demonstranții care s-au adunat la Primăria din Almaty purtau bâte și scuturi, iar flăcări au fost văzute venind din clădire, potrivit rapoartelor, dar nu era clar cât de extins a fost incendiul. A fost semnalat și un incendiu la Parchetul orașului.

Președintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, în discursul său televizat adresat națiunii, a promis că va rămâne în capitală indiferent ce se va întâmpla, deoarece este datoria lui conform Constituției să fie împreună cu oamenii.

„Oricum, voi rămâne în capitală. Aceasta este datoria mea conform Constituției, să fiu împreună cu oamenii. Vom depăși această perioadă întunecată din istoria Kazahstanului. Vom ieși din ea fiind puternici", a spus Tokaev.

 

Citește și

VIDEO Proteste violente în Kazahstan din cauza creșterii prețului la gaze

Trenul de marfă Pakistan-Iran-Turcia și-a reluat ruta după zece ani

 

„În curând voi prezenta noi propuneri pentru transformarea politică a Kazahstanului. Mențin aceeași poziție de reforme consistente", a declarat acesta.

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokaev a acceptat miercuri demisia Guvernului printr-un decret prezidențial.

În ciuda demisiei, toți miniștrii vor rămâne în funcțiile lor până când se va forma un nou Cabinet. 

Pe măsură ce protestele s-au răspândit în toată țara în cursul zilei, Tokaev a declarat stare de urgență  între 5 și 19 ianuarie, pentru a menține securitatea publică. 

Poliția a folosit grenade paralizante și gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari, ei au răspuns cu pietre. Au fost raportate ciocniri între poliție și demonstranți, precum și vandalizarea și incendierea mașinilor de poliție de către protestatari.

Protestele au izbucnit la 2 ianuarie când șoferii au organizat demonstrații împotriva creșterii prețurilor la GPL în orașul Zhanaozen din Mangystau, care s-a extins ulterior în orașul Aktau.

Protestele de susținere din orașele vestice Atyrau, Aktobe și Oral, unde se află rezervele de petrol și gaze naturale ale țării, s-au extins în alte colțuri ale Kazahstanului transformându-se în demonstrații în masă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te