Papa Francisc: Aruncarea plasticului în apele navigabile este gest criminal, distruge planeta

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.02.2022 - 12:30
Papa Francisc: Aruncarea plasticului în apele navigabile este gest criminal, distruge planeta/FOTO: Pixabay

Aruncarea deşeurilor din plastic în apele navigabile este o acţiune ''criminală'' şi trebuie să înceteze dacă umanitatea doreşte să salveze planeta pentru generaţiile viitoare, a spus papa Francisc într-un interviu de televiziune difuzat duminică, potrivit Reuters

SHARE

În cadrul interviului cu durata de o oră, difuzat de postul de televiziune Channel 3 al televiziunii publice italiene RAI, suveranul pontif a reiterat câteva dintre temele cheie ale pontificatului său - condamnarea cheltuielile excesive pentru armament, apărarea drepturilor migranţilor şi condamnarea rigidităţii ideologice a conservatorilor din cadrul Bisericii.

Papa Francisc, care a făcut din tema protejării mediului înconjurător unul dintre fundamentele pontificatului său, a povestit că, la un moment dat, s-a întâlnit cu mai mulţi pescari italieni care i-au spus că au descoperit multe tone de plastic în Marea Adriatică. La următoarea întâlnire, aceştia i-au relatat că au descoperit o cantitate de două ori mai mare şi şi-au asumat sarcina de a ajuta la curăţarea parţială a apelor.

„Aruncarea plasticului în mare este un gest criminal. Distruge biodiversitatea, distruge planeta, distruge totul", a spus papa Francisc.

Citește și: Doctorița campioană la vaccinare și premiată de prefect, reținută pentru vaccinări la chiuvetă

„Protejarea creaţiei este un (proces) educaţional în care trebuie să ne implicăm'', a adăugat suveranul pontif, menţionând o melodie a cântăreţului brazilian Roberto Carlos, în care un băiat îşi întreabă tatăl ''de ce nu mai cântă râul", iar tatăl îi răspunde „pentru că l-am distrus".

Rugat să ofere mai multe detalii despre gusturile sale muzicale, papa Francisc, care a făcut o vizită-surpriză la un magazin de muzică din Roma luna trecută, a spus că în general preferă muzica clasică, dar şi tangoul.

Întrebat dacă a dansat tangou în tinereţe pe când se afla în Argentina natală, suveranul pontif, în vârstă de 85 de ani, a răspuns astfel: „Un porteno care nu dansează tangou nu este un porteno". „Porteno" este un cuvânt spaniol care desemnează locuitorii din Buenos Aires, oraşul natal al suveranului pontif.

Citește și: George Simion, tot mai izolat: respins de suveraniștii europeni, Patriarhie și Academia Română

Drept răspuns la o întrebare despre război, papa Francisc a spus: „Gândiţi-vă puţin! Dacă am sista producţia de arme pentru un an, am putea hrăni şi educa întreaga omenire. Ne-am obişnuit cu războaiele. Este dur, dar acesta este adevărul".

Suveranul pontif nu a oferit detalii despre sursa datelor statistice pe care le-a menţionat, dar cu alte ocazii a făcut apel la interzicerea totală a armelor nucleare, argumentând că şi simpla posesie a acestora în scopuri disuasive este imorală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te