George Simion, tot mai izolat: respins de suveraniștii europeni, Patriarhie și Academia Română

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 06.02.2022 - 18:16
George Simion, tot mai izolat: respins de suveraniștii europeni, Patriarhie și Academia Română Foto: INQUAM Photos/ George Călin

George Simion, co-președinte al AUR, a primit trei lovituri grele într-o săptămână: nu a fost primit la întâlnirea suveraniștilor europeni, iar Patriarhia Română și Ioan Aurel Pop s-au delimitat clar de el. Are probleme și în AUR.

SHARE

George Simion duce o campanie agresivă în care promovează suveranismul, religia ortodoxă și patriotismul naționalist. În plus, în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare din 2020, AUR a promovat propagandistic o fotografie cu George Simion și Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, cu următoarea explicație: 

„George Simion – Cu președintele Academiei Române Ioan-Aurel Pop. E timpul să punem profesioniștii la conducere Țării”.

Citește și: Laura Codruța Kovesi, motiv pentru liderii UDMR de a nu-l primi pe contracndidatul lui Viktor Orban

Imaginea a avut 25.000 de aprecieri și peste 2.400 de distribuiri, iar numele lui Ioan Aurel Pop era vehiculat ca posibil candidat la președinție din parte AUR.

Citește și: Președintele Academiei acuză AUR și pe George Simion că i-au folosit imaginea în scop electoral

După mesajele AUR privind minimalizarea Holocaustului și prezentarea lui Călin Georgescu drept propunerea pentru funcția de președinte de onoare al partidului, George Simion a fost izolat chiar și de către proprii colegi din conducerea AUR. 

Citește și: Cine sunt Bălan Los Angeles, Bălan Mc Donald's, zis Marvel și Bălan Barcelona și de ce sunt arestați 

Patriarhia se delimitează de AUR

Biserica a dezavuat, vineri, prin vocea purtătorului de cuvânt, „confundarea programatică a (ultra)naţionalismului cu patriotismul luminat şi echilibrat de credinţa în valorile fidelităţii religioase”.

Vasile Bănescu a arătat în mesajul său că amestecarea politicii cu religia a făcut deja „prea multe victime”.

Citește și: Holocaustul, „temă minoră” pentru AUR. Peste 300.000 evrei, exterminați din ordinul lui Antonescu

„Confundarea programatică a (ultra)naţionalismului zgomotos exacerbat şi grav compromis ideologic cu patriotismul luminat şi echilibrat de credinţa în valorile fidelităţii religioase, culturale şi spirituale ale propriului popor, confiscarea populistă a nobilelor teme creştin-conservatoare rupte xenofob & filetist de contextul spiritual al Europei, nu fac decât să compromită aceste fundamentale teme, motiv pentru care Biserica dezavuează orice formă de exces apărută în marginea lor”, a subliniat Vasile Bănescu.

Citește și: Călin Georgescu, pe care Sputnik îl numea „o gură de aer curat”, propunerea AUR ca premier

Președintele Academiei Române nu intră în politică

Președintele Academiei Române, a anunțat, tot vineri că nu va intra în politică și își va continua activitatea în cadrul forului științific. Precizarea sa vine ca urmare a vehiculării numelui său ca posibil candidat la președinție din parte AUR și în aceeași zi în care și Biserica Ortodoxă a avut o delimitare similară de formațiunea lui George Simion.

 „Dragi Prieteni,

Mi-am propus, din mai multe motive, să intervin cât mai rar pe Facebook și în mijloacele de difuzare în masă în general. Dar, în urma unor menționări din ultimul timp ale numelui meu, legate de scena politică, trebuie să precizez din nou că singura politică pe care o fac este aceea a Academiei Române și singura mea preocupare publică este menținerea acestei venerabile instituții la nivelul stabilit de fondatori și de înaintași, întru promovarea valorilor intelectuale autentice, a cercetării științifice și creației culturale la standardele cele mai înalte”, a scris Ioan Aurel Pop vineri, într-o postare pe Facebook.

Respins de suveraniștii europeni

La finalul lunii ianuarie, George Simion s-a lăudat pe Twitter că reprezintă România la Madrid, unde era organizat un summit al suveraniştilor. Liderul AUR chiar s-a fotografiat cu un europarlamentar şi lider al VOX pe un hol al unui hotel, însă a fost dat afară de la eveniment, întrucât nu apărea pe lista invitaţilor.

Un purtător de cuvânt al partidului de extremă- dreaptă VOX, din Spania, care a organizat conferința, a confirmat pentru G4Media că Simion a fost dat afară de la eveniment. Reprezentanții partidului s-au declarat ”șocați” de comportamentul liderului AUR, acuzat că a mințit într-o serie de postări pe Twitter.

”Domnul Simion nu a fost invitat la summit-ul de la Madrid. Este corectă informația că a fost scos afară de forțele de ordine pentru că n-a fost invitat. Nu a primit nici o invitație. Nu suntem deloc mulțumiți cu această situație. Nu este adevărat nici că a semnat declarația comună, decât dacă s-a ascuns undeva. Suntem șocați de această informație. Este prima dacă când se întâmplă așa ceva în istoria noastră politică”, a declarat Alonso de Mendoza, un purtător de cuvânt al delegației VOX din Parlamentul European. El a mai precizat că VOX nu participa la evenimentul AUR, care ar urma să fie organizat în luna februarie.

Probleme în propriul partid

"Nu mă dă nimeni afară din AUR, poate îi dau eu pe ei", a spus George Simion după ce s-a vehiculat informația că Claudiu Târziu, co-președinte al AUR și senatorul Sorin Lavric ar vrea să-l excludă din partid.

Mesajul pare să confirme faptul că co-președintele Claudiu Târziu și președintele Seantului AUR, Sorin Lavric ar vrea să-l excludă din partid chiar pe George Simion. 

Motivul acțiunii lui Târziu și Lavric ar fi evenimentul organizat la Iași, unde George Simion l-a propus pe Călin Georgescu, președinte de onoare al AUR. De asemenea, Târziu și Lavric ar fi nemultumiți de dorința lui Simion de a-l duce în partid pe europarlamentarul Cristian Terheș. 

Citește și: Un elev și-a amenințat o colegă: „Vreau să văd cum îţi sângerează plămânii". Ce a făcut Poliția

Târziu și Lavric ar dori să ia decizia în Consiliul Președinților AUR format din cei doi și George Simion, unde au majoritatea de 2 la 1.Excluderea din AUR a Dianei Șoșoacă a fost decisă tot de Târziu și Lavric, conform Flux24. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te