Managerul Spitalului „Victor Babeș”, Cristian Oancea, a declarat, luni, că „înlocuirea tabloului electric principal era esențială. Riscam în orice moment să se producă un scurtcircuit și instalația să ia foc. A fost o operațiune complicată, care a necesitat multă atenție și expertiză. Înlocuirea acestui tablou a fost una dintre soluțiile propuse de specialiștii de la Universitatea Politehnica Timișoara, care au realizat, în urmă cu câteva săptămâni, un bilanț energetic, o evaluare a sistemului electric, și au apreciat că este necesară schimbarea acestuia. Nu este însă totul.
Va trebui, în cele din urmă, modernizat întreg circuitul electric din spital, care nu doar că este foarte vechi, dar în aceste zile este și suprasolicitat. Practic, în fiecare salon avem pacienți care au nevoie de oxigen suplimentar, iar aparatele de high-flow și de ventilație non-invazivă duc la o suprasarcină asupra sistemului electric”, conform publicației locale tion.ro.
Înlocuirea panoului a costat 12.000 de euro, bani pe care spitalul i-a plătit din donațiile primite de la oameni prin Fundația Victor Babeș.
Spitalul „Victor Babeș” a ajuns în atenția publică miercurea trecută, când managerul Cristian Oancea le-a cerut pompierilor de la ISU Timiș să trimită o autoutilitară care să păzească unitatea sanitară, de teamă că va lua foc, din cauza suprasolicitării rețelei electrice.
Pompierii din Timișoara au trimis o mașină doar pentru o zi, după ce șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a criticat rugămintea managerului. ISU Timiș a precizat, pentru tion.ro, că dislocarea permanentă a mașinii acolo ar „diminua considerabil capacitatea de intervenție aferentă raionului Detașamentului 1 de Pompieri Timișoara”.
Citește și: O seară la Urgențe în București | Newsweek Romania
Raed Afarat a declarat, săptămâna trecută, la Digi FM, că „nu există să păzești spitalele cu mașina de pompieri. Asta înseamnă să ai câte o mașină la fiecare spital din țară și asta nu se poate. Legea spune că fiecare instituție trebuie să aibă personal propriu de prevenire (...) Incendii în spitale au fost și în afară, în alte țări. Asta nu scuză ceea ce s-a întâmplat la noi, dar nici să nu credem că doar la noi se întâmplă”.
În 1 octombrie, în urma unui incendiu izbucnit în secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, au murit șapte oameni.