Ouăle s-au scumpit cu 200% în această perioadă, dar rafturile se golesc rapid: Cauzele creșterii

DE Alin Crișan | 22.12.2022 - 21:42
Ouă - Foto: ZDI

Odată cu inflaţia, preţurile alimentelor de bază au crescut şi ele considerabil, ouăle cunoscând una dintre cele mai mari scumpiri de anul acesta.

SHARE

Aglomeraţie la orice pas în oraş, cozi infernale la casele de marcat şi bătălia pe anumite alimente sunt semne că ieşenii vor să fie prinşi pregătiţi de aceste sărbători cu toate cele necesare pentru o masă specific românească. Din păcate, unele alimente sunt deficitare la raft, chiar dacă preţurile li s-au dublat, sau chiar mai mult. Iar cap de listă este oul.

Ouăle, laptele şi carnea de porc sunt cele mai cumpărate alimente din acestă perioadă, iar rafturile supermarket-urilor se golesc încă din prima parte a zilei. Dacă vrei să cumperi un cofraj mare cu 30 de ouă în supermarketuri precum Kaufland sau Lidl, trebuie să mergi dis de dimineaţă, chiar la orele de deschidere, pentru a prinde ceva în afară de produsele premium, pe care mulţi nu şi le permit. „Ziarul de Iaşi” a mers în aceste două supermarketuri în a doua jumătate a zilei pentru a vedea stocul de ouă.

Ouăle la cofraje mari (30 de bucăţi) se vând ca pâinea caldă în primele ore. Tot ce mai poţi găsi în magazine sunt ouăle de o calitate superioară, fiind mai scumpe, însă pe care ieşenii nu le preferă atunci când vine vorba de prepararea cozonacilor.

Motivul este unul simplu: creşterea preţurilor cerealelor şi a energiei electrice, spun specialiştii de la DSV Iaşi. România importă o mare cantitate din necesarul de ouă, cele mai multe fiind aduse din Polonia, adaugă aceştia.

Dacă la începutul anului cofrajul cu 30 de ouă, din cele mai ieftine, costa undeva la 12 lei în supermarketuri, în perioada aceasta se găsesc la un preţ cel puţin dublu, de peste 25 de lei, în Kaufland sau Lidl. Sau, altfel spus, un ou ajunge să coste aproape un leu (circa 85 de bani, cel mai ieftin). Cu toate acestea, ieşenii se înghesuie să cumpere şi aşa, pentru a se asigura că vor avea ingredientele de bază la preparatele pentru masa de Crăciun.

„Într-adevăr, preţurile au crescut mult în ultima perioadă, se resimte acest lucru. Dar trebuie să cumpărăm, să avem ce pune pe masă. Oul este un produs de bază pentru orice preparat de Crăciun. De câţiva ani locuiesc singură, dar tot îmi fac de mâncare de sărbători”, ne spune o pensionară, în timp ce îşi punea un cofrag de ouă în coş, printre celelalte cumpărături specifice perioadei în care ne aflăm.

Citește mai multe pe ziaruldeiași.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te