Orașul unde oamenii sunt lăsați fără apă 8 ore pe zi din cauza secetei. Ce spun autoritățile

DE Octavia Constantinescu | 12.11.2023 - 16:08
Orașul unde oamenii sunt lăsați fără apă 8 ore pe zi din cauza secetei. Ce spun autoritățile - Foto: Libertatea / imagine cu caracter ilustrativ

Administrația orașului Mexico a luat o decizie drastică. Nu a plouat de 6 luni, iar primele precipitații sunt așteptate în mai 2024. Estimările arată că 20 de milioane de persoane din metropolă rămân fără apă, 8 ore pe zi.

SHARE

Nu a plouat timp de șase luni, iar rezervele de apă se epuizează, astfel că orașul Mexico va avea aprovizionarea cu apă întreruptă. Autoritățile nu au precizat când și cum va avea loc întreruperea.

Lăsați fără apă din cauza secetei

Până acum, guvernul central a aplicat o întrerupere de 4 ore pe zi în distribuția din întreaga țară. Dar seceta continuă a obligat ministerele de resort să intervină cu noi măsuri mai puternice. Se estimează că peste 20 de milioane de persoane vor rămâne fără apă timp de cel puțin opt ore pe zi, ceea ce duce la risc de îmbolnăviri și infecții.

Citește și: Un român beat s-a dus la un spital din Spania cu documentele altei persoane. A intervenit poliția 

Din cauza lipsei ploilor, rețeaua de rezervoare care deservește populația a atins un minim sezonier: cu 44% mai mic decât ar trebui să fie în această perioadă. Previziunile nu sunt încurajatoare: primele ploi sunt așteptate în mai 2024. Acestea sunt cele care vor umple rezervoarele și vor asigura aprovizionarea metropolei. 

Douăsprezece districte, amintește agenția AP, majoritatea în partea de vest a Ciudad de Mexico, vor avea o presiune mai mică în conducte.

Mexicul este poate țara cu cea mai multă apă din regiune. 96% din populație se bucură de apă, iar, cel puțin pe hârtie, țara se îndrepta spre o acoperire completă cu apă potabilă. Concret, însă, nu plouă, fântânile seacă, cartierele bogate continuă să fie alimentate, iar cele mai sărace suferă zilnic întreruperi de multe ore.

În 2000, primăria din Milpa Alta avea apă șase zile pe săptămână. Douăzeci și trei de ani mai târziu, doar trei. Cu excepția Benito Juárez, cea mai bogată municipalitate din oraș, nu există niciun loc în care locuitorii capitalei să primească apă zilnic.

Citește și: România, împărțită în două de vreme. La București e vreme de vară. Unde sunt schimbări

Cauzele sunt multiple. Lipsa de investiții publice, contracte insuficiente cu persoane private, planificare deficitară, la care se adaugă acum seceta prelungită. De vină este El Niño, fenomenul meteorologic care afectează puternic clima întregii coaste a Pacificului. Apare o dată la 7-10 ani și a apărut din nou în acest 2023. Provoacă secete îndelungate în unele zone și rupere de nori în altele.

Anul acesta, Mexicul a înregistrat cu 25% mai puține precipitații decât media ultimelor trei decenii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te