ONU: Coreea de Nord își dezvoltă programele nucleare și profită de atacurilor cibernetice

DE Daniel Toșa | 07.02.2022 - 09:05
ONU: Coreea de Nord își dezvoltă programele nucleare și profită de atacurilor cibernetice/FOTO: abcnews.com

Coreea de Nord a continuat să își dezvolte programele nucleare și de rachete balistice în cursul anului trecut, iar atacurile cibernetice asupra burselor de criptomonede au reprezentat o sursă importantă de venituri pentru Pyongyang, potrivit unui raport emis de ONU.

SHARE

Raportul anual realizat de observatorii independenți ai sancțiunilor a fost prezentat vineri seară comitetului pentru sancțiuni împotriva Coreei de Nord din cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

"Deși nu au fost raportate teste nucleare sau lansări de rachete balistice intercontinentale (ICBM), RPDC a continuat să își dezvolte capacitatea de producție de materiale nucleare", au scris experții, potrivit Reuters.

Coreea de Nord este cunoscută în mod oficial sub numele de Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC). Consiliul de Securitate al ONU i-a interzis de mult timp să efectueze teste nucleare și lansări de rachete balistice.

"Întreținerea și dezvoltarea infrastructurii nucleare și balistice a RPDC au continuat, iar RPDC a continuat să caute materiale, tehnologie și know-how pentru aceste programe în străinătate, inclusiv prin mijloace cibernetice și cercetare științifică comună", se arată în raport.

Citește și: Doctorița campioană la vaccinare și premiată de prefect, reținută pentru vaccinări la chiuvetă

Începând din 2006, Coreea de Nord face obiectul sancțiunilor ONU, pe care Consiliul de Securitate le-a întărit de-a lungul anilor, în încercarea de a viza finanțarea programelor nucleare și balistice ale Pyongyangului.

Monitorii sancțiunilor au remarcat faptul că a existat o "accelerare marcantă" a testelor cu rachete de către Pyongyang.

Citește și: George Simion, tot mai izolat: respins de suveraniștii europeni, Patriarhie și Academia Română

Statele Unite și alte state au declarat vineri că Coreea de Nord a efectuat nouă lansări de rachete balistice în ianuarie, adăugând că este cel mai mare număr într-o singură lună din istoria programelor de arme de distrugere în masă și de rachete ale țării.

"RPDC a demonstrat capacități sporite de desfășurare rapidă, mobilitate amplă (inclusiv pe mare) și o rezistență îmbunătățită a forțelor sale de rachete", au declarat cei care monitorizează sancțiunile.

Misiunea Coreei de Nord la Națiunile Unite de la New York nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.