Cine sunt românii scutiți de plata impozitelor pe mașină, casă sau teren. Ce trebuie să facă?

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 26.03.2024 - 09:41
O parte din români, scutiți de plata impozitelor pe mașină, casă sau teren. Ce trebuie să facă? - Foto: Facebook / Camera Deputaților

O parte din români ar putea fi scutiți parțial sau total de plata impozitelor pe mașină, casă sau teren. O propunere legislativă privind acordarea unor facilități fiscale sub forma unor reduceri/scutiri de la plata impozitelor se afla pe masa senatorilor.

SHARE

Un proiect de lege depus la Senat pentru dezbatere prevede acordarea unor facilități fiscale sub forma unor reduceri/scutiri de la plata impozitelor pe mașină, casă sau teren pentru familiile și persoanele care adoptă câini comunitari. 

Citește și: Cine sunt românii care primesc 240 lei și o reducere la impozite în 2024? Ce au de făcut?

O parte din români, scutiți de plata impozitelor pe mașină, casă sau teren

Potrivit propunerii legislative, persoanele şi/sau familiile care adoptă unul sau mai mulţi câini comunitari vor beneficia de reducere la plata impozitelor, pentru un autovehicul, un imobil construcţie, un imobil teren intravilan în suprafaţă de un hectar şi un teren extravilan în suprafaţă de până la zece hectare, deţinute în proprietate, după cum urmează: 

- Familiile care adoptă un câine - 25%; 
- Familiile care adoptă doi câini - 50%; 
- Familiile care adoptă trei câini - 75%; 
- Familiile care adoptă mai mult de trei câini - 100%.

„Proiectul de lege supus dezbaterii şi adoptării îşi propune rezolvarea problemei câinilor fără stăpân, precum şi a penuriei adăposturilor destinate acestora.

De-a lungul timpului, România a fost zguduită de o serie de tragedii petrecute din cauza animalelor părăsite pe străzi, victimele fiind numeroase, de la copii foarte mici, la vârstnici lipsiţi de apărare, dar şi persoane tinere.

Cu toate că din bugetele naţionale şi locale se alocă anual sume imense pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari, aceste cheltuieli publice nu sunt în măsură să diminueze numărul câinilor fără stăpân, atât al celor de pe străzi, cât şi al celor din adăposturile statului. 

Citește și: Impozitul românilor s-ar putea dubla. Se va ajunge la dublu salariului în unele situații

Miile de sesizări ale cetăţenilor deranjaţi de prezenţa animalelor în spaţiile publice, indiferent de localitate, fie din oraşe sau din cele mai îndepărtate sate, sunt în majoritate covârşitoare rămase nerezolvate.

Realitatea a relevat că autorităţile locale nu au reuşit să colaboreze activ cu ONG-urile care se ocupă de adopţiile câinilor comunitari, astfel încât numărul românilor care ajung la spital muşcaţi de maidanezi este în continuă creştere.

Când însă se ajunge la moartea unor copii nevinovaţi, nu există scuze pentru nimeni şi nicio persoană sau autoritate publică nu trebuie să fie exonerată de vina perpetuării până la paroxism a acestor situaţii incredibile.

Pe de altă parte, autorităţile locale trebuie determinate să se implice mai mult în găsirea unor spaţii pentru câinii comunitari, în condiţiile în care , legislaţia stipulează că amenajarea adăposturilor pentru câinii fără stăpân reprezintă o obligaţie legală a consiliilor locale ale unităţilor administrativ- teritoriale”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Potrivit inițiatorilor proiectului, „Reducerea la plata impozitului pentru românii care adoptă câini este o măsură sustenabilă, rolul acesteia fiind de a majora exponenţial numărul cetăţenilor care intră în posesia unui astfel de animal pe cale legală.

O decizie simulară a luat Primăria din comuna italiană Misterbianco, printr-o iniţiativă inedită care vizează îmbunătăţirea vieţii animalelor şi a locuitorilor. Astfel, oamenii din această localitate care adoptă câini abandonaţi, aflaţi în clădiri municipale sau în adăposturi de animale, vor fi scutiţi de suma de 200 de euro pe an din taxele de salubrizare.

Prin această măsură, autorităţile îşi propun să încurajeze adopţia câinilor pentru a reduce costurile adăposturilor şi „recompensează familiile care adoptă cu o binemeritată reducere a taxelor locale”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te