VIDEO O geantă cu scule orbitează în jurul Pământului. Cine a pierdut-o și cum a ajuns acolo?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.11.2023 - 19:32

Un obiect ciudat orbitează Pământul și poate fi văzut de aici, de jos. Mulți au crezut că este o nouă stea sau planetă, însă este vorba despre ceva mult mai ”pământean”. Cert este că va fi arsă în atmosferă, în curând.

SHARE

Iubitorii de fenomene cosmice au semnalat prezența unui obiect strălucitor în spațiu. Inițial, nu s-a știut despre ce era vorba și unii au crezut că este o nouă stea. Însă nu este nici pe departe așa.

Obiectul bizar poate fi observat de pe Pământ.

O geantă cu scule pierdută de astronauții de la ISS ”orbitează” Pământul. Poate fi observată de aici

Este vorba despre nici mai mult, nici mai puțin decât o geantă cu scule. Pare ireal însă acesta este adevărul, potrivit hna.de

Ar fi vorba despre o geantă cu instrumente de la ISS.

Cum a ajuns o geantă plină cu unelte în spațiu?

 

A fost folosită de astronauții NASA Jasmin Moghbeli și Laurel O'Hara în timpul unei misiuni pe Stația Spațială Internațională și s-a desprins accidental. Geanta plutește singură prin spațiu din 2 noiembrie 2023 și acum s-a deplasat la o anumită distanță de ISS.

Citește și: NASA și astronauții internaționali vor veni în România în luna iunie la Spacefest

Instrumentele nu au fost necesare pentru restul misiunii în spațiu. Mission Control a analizat traiectoria pungii și a stabilit că riscul de recontactare a stației este scăzut și că echipajul de la bord și stația spațială sunt în siguranță, fără a fi necesară nicio acțiune, a transmis NASA.

O geantă cu instrumente care plutește prin spațiu nu ar fi deosebit de interesantă dacă nu ar putea fi observată de pe Pământ. Dar dacă sunt îndeplinite două condiții esențiale, atunci obiectul poate fi văzut în prezent pe cer. Desigur, cerul trebuie să fie senin pentru ca acest lucru să se întâmple și Stația Spațială Internațională (ISS) trebuie să fie și ea vizibilă pe cer.

Astronauții Jasmin Moghbeli (stânga) și Loral O'Hara (dreapta) sunt fotografiați încercând costumele lor spațiale și testând componentele costumelor lor, la bordul stației spațiale FOTO: NASA

Între 16 și 20 noiembrie ISS se poate vedea mișcându-se pe cer la începutul serii. Apare ca o „stea strălucitoare”, strălucește constant și nu clipește. 

Citește și: Premieră la NASA: Agenția va numi prima femeie în fruntea departamentului ştiinţific

Geanta se mișcă la aproximativ aceeași viteză ca și ISS și este încă pe aceeași traiectorie. Dacă vrei să o vezi, ar trebui să vezi ISS pe cer și apoi să te uiți puțin în fața stației spațiale pentru un obiect slab care se mișcă de-a lungul aceleiași orbite.

În acest fel, puteți observa geanta cu instrumente de la ISS pe cer.

Soarta pungii de scule este deja pecetluită: conform estimărilor preliminare ale Earthsky, valiza va continua să se scufunde spre pământ și este de așteptat să ardă în atmosfera Pământului în martie 2024. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te