O fermă de canabis a fost descoperită de polițiști la Sebeș: Era vestită printre liceenii din oraș

DE Alin Crișan | Actualizat: 27.01.2023 - 21:50
Canabis - Foto: Profimedia

O adevărată „fermă” de canabis, de unde alimenta cu acest drog piața locală, a fost pusă la punct de către un bărbat din Alba, lângă municipiul Sebeș.

SHARE

Depistat în flagrant, a fost condamnat la închisoare cu executare. Un colaborator al său a primit o pedeapsă cu suspendare.

Citește și: Povestea lui Ionuț, frizerul fără degete. A învățat de pe Youtube să tundă: „Mă întrețin prin muncă”

Doi bărbați din Sebeș care comercializau canabis au fost depistați de autorități, trimiși în judecată și condamnați la închisoare. Unul dintre aceștia (N. P.) a înființat o plantație de canabis pe un teren de lângă oraș, în activitatea de vânzare derulată în perioada 2019 – iunie 2021 fiind implicat ulterior și un prieten al acestuia (Ș. P.) al acestuia.

În urma cercetărilor efectuate în dosarele privind traficul de droguri, organele de cercetare au constatat că N. P. cultiva de câțiva ani canabis la ferma familiei sale, lângă Sebeș, într-o zonă retrasă și nelocuită, unde obișnuia să stea adesea împreună cu mama sa.

Semințe aduse din Spania

Semințele de canabis au fost aduse din Spania unde a locuit pentru o perioadă de aproximativ 15 ani. Drogurile provenite din cultura proprie erau comercializate, în principal, consumatorilor din zona Sebeș. Astfel, polițiștii au început activități de supraveghere tehnică ale mai multor persoane bănuite a fi implicate în comercializarea drogurilor.

Citește și: Academia Română, buget important: Peste 90 de milioane €, cheltuiți pe cercetare

S-a constatat că bărbatul comercializa droguri atât prin intermediul lui Ș. P., cât și în mod direct, actele de vânzare fiind efectuate inclusiv prin intermediul mamei sale la fermă. Din interceptările convorbirilor telefonice și din supravegherea video, audio sau prin fotografiere efectuate au fost confirmate activitățile privind comercializarea drogurilor de către cei doi inculpați către consumatori.

Astfel, din procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice rezultă discuții pe care cei doi le aveau fie între ei, fie cu diverși clienți care se aprovizionau de la aceștia. În discuțiile purtate se folosea argoul ”lapte” referindu-se la canabis și vizau întâlniri de genul celor dintre dealer și client ori întâlniri dintre cei doi inculpați pentru furnizarea drogurilor. Multe din aceste întâlniri aveau loc la ferma familiei.

Percheziții la fermă și la locuințele celor doi

Activitatea de comercializare a drogurilor a rezultat din supravegherea tehnică a celor doi bărbați, pe de o parte, dar și din probele furnizate de colaboratorii sub acoperire. O astfel de tranzacție a avut loc în data de 21 decembrie 2021, când un colaborator sub acoperire a cumpărat un pliculeț din material plastic transparent tip ziplock, contra sumei de 120 lei, precum și un pliculeț din material plastic transparent tip ziplock, contra sumei de 150 lei. Produsele vândute la data respectivă conțineau 1,8 grame de canabis. Cei doi au fost urmăriți timp de mai multe luni, iar în 8 iunie 2022, la ferma de animale a fost realizată o percheziție.

Citește și: Părinții i-au adus animatori unui elev de 9 ani, la școală, de ziua lui: Tatăl micuțului e primar

A fost ridicată o cantitate de aproape patru kilograme de canabis, precum și dispozitive și recipient folosite la pregătirea drogului. Percheziții au avut loc și la locuințele celor doi bărbați, unde, de asemenea, au fost identificate probe care îi incriminau. Au fost audiați martori, care au relatat că au achiziționat canabis de zeci de ori de la cei doi în schimbul sumei de 60 de lei gramul. Unul dintre martori a relatat circa 100 de cumpărări. Martorii au spus că era deja de notorietate că la ferma respectivă se vând droguri, purtându-se discuții despre acest lucru inclusiv în liceele din municipiul Sebeș.

În cursul urmăririi penale ambii inculpați s-au folosit de dreptul de a nu da declarații, dar așa cum am precizat anterior, în fața instanței au recunoscut întreg probatoriul înaintat prin rechizitoriu.

Efecte nocive asupra sănătății

”Traficul de droguri de risc, constituie o afacere profitabilă, iar consecinţele consumului acestor substanţe este unul dezastruos. În mod evident infracţiunile reţinute în sarcina acestora sunt infracţiuni grave, având în vedere efectele nocive pe care substanţele psihotrope le au asupra sănătăţii, consumul acestui gen de substanţe luând în prezent amploarea unui fenomen, în care clienţi predilecţi, respectiv victimele sunt în majoritate tineri sau alte categorii de persoane vulnerabile”, a precizat magistratul de la Tribunalul Alba, potrivit hotărârii publicate pe rejust.ro.

Astfel, proprietarul fermei a fost condamnat la 2 ani de închisoare în regim de detenție, în timp ce al doilea inculpat a primit 1 an și 8 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 3 ani. Instanța a mai dispus confiscarea sumei de circa 50.000 de lei de la bărbatul condamnat cu executare. Hotărârea Tribunalului Alba, din 12 ianuarie 2023, a fost contestată cu apel.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te