DNSC informează că victima este contactată de pe un număr care pare a fi al DNSC, dar care este falsificat prin tehnici de spoofing, sub „pretextul legal alarmant” că este implicată într-un caz de spălare de bani, pentru o plată din iunie 2023, către o firmă fictivă.
Sub ameninţarea cu poprirea, apelantul susţine că DNSC ar fi impus poprire pe conturile victimei, „o afirmaţie totală falsă”, men DNSC.
„Dacă victima menține un nume de bancă, urmează un al doilea apel, de această dată din partea unei persoane care se dă drept reprezentant al băncii respectiv. Scopul este colectarea de date bancare și personale sensibile”, arată reprezentanții Direcției Naționale de Securitate Cibernetică.
Aceştia atenţionează că atacatorii îşi aleg aleg din baze de date (ex: site-uri de firme sau ONG-uri de firme), utilizate tehnici de scraping pentru a obţine informaţii relevante.
În această situație, DNSC precizează că instituția „nu investighează cazuri financiare și nu pune popriri pe conturi”, iar instituțiile oficiale „NU solicită date bancare prin telefon”.
Specialiştii DNSC recomandă să nu divulge niciodată informaţii personale sau bancare în urma unui apel telefonic suspect, să verifice autenticitatea apelurilor prin canale oficiale, spre exemplu închiderea apelului şi contactarea directă a numărului de telefon afişat.
„Dacă ați primit un astfel de apel, nu continuați conversația, nu oferiți date personale și raportați imediat incidentul la DNSC”, mai avertizează specialiștii instituției, pe pagina sa de Facebook, recomandând dstribuirea acestui mesaj în comunitățile de afaceri, pe rețelele de socializare sau în grupurile relevante.