Alin Mituța: Nominalizarea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european încalcă legea

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 20.09.2019 - 18:39

Fostul director în cabinetul lui Dacian Cioloș, Alin Mituță, atrage atenția într-o postare pe Facebook, că nominalizarea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar ar trebui să fie nulă.

SHARE

Legea Afacerilor Europene, din 2013, prevede că Parlamentul României trebuie să fie informat de către Guvern în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcţii în cadrul instituţiilor Uniunii Europene.

Mai mult, comisiile de specialitate ale Parlamentului audiază persoana nominalizată de Guvern pentru funcţia de membru al Comisiei Europene.

Acest lucru nu s-a întâmplat în cazul Rovanei Plumb, atrage atenția Alin Mituță. „În condițiile în care această audiere nu a avut niciodată loc, nominalizarea doamnei Plumb pentru poziția de comisar ar trebui să fie nulă”, a menționat acesta.

Citește și Cum a reușit Rovana Plumb să nu fie penală

Mai multe surse din conducerea Camerei Deputaților și a Senatului au confirmat pentru Digi24.ro că Viorica Dăncilă nu a trimis către Parlamentul României nominalizarea Rovanei Plumb, iar comisiile de specialitate nu au audiat-o, așa cum prevede legea

„Intenția legii a fost să fie făcută audierea când e făcută nominalizarea, însă a fost o situație specială, pentru că am avut două nominalizări și am așteptat să își aleagă președintele Comisiei Europene persoana. Încercăm să o audiem pe Rovana Plumb săptămâna viitoare, înainte de audierea din Parlamentul European.”, a declarat Gabriela Crețu pentru Digi24.ro.

Blocată în Comisia Juridică

Rovana Plumb va fi audiată de Comisia ENVI a Parlamentului European pentru postul de comisar european pentru Transporturi miercuri, 2 octombrie. Șansele de a fi validată pentru a deveni comisar european scad pe zi ce trece, mai ales în condițiile în care a ieșit la iveală faptul că există suspiciuni la Bruxelles chiar și asupra declarației de avere pe care a depus-o la Parlamentul European, din cauza unor împrumuturi pe care nu le-ar fi declarat.

Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a somat-o joi pe Rovana Plumb să clarifice diferențele dintre declarațiile de avere depuse în România și cele depuse la Bruxelles. De asemenea, i-a cerut Rovanei Plumb să traducă declarația depusă în țară și să dea informații suplimentare în legătură cu un împrumut pe care nu l-a prezentat în detaliu.

În declarația de avere depusă de Rovana Plumb anul acesta figurează un împrumut de 800 000 de euro la o bancă, scandent în 2030, și despre care presa a scris că ar necesita o rată lunară de aproximativ 3500 de euro, și un împrumut de 800 000 de lei de la o persoană fizică, Elena Loghin. Același document arată că liderul PSD a donat partidului 800 000 de lei, suma cerută candidaților la europarlamentare drept contribuție de campanie, deci se poate presupune că a avut nevoie de acel împrumut de la Elena Loghin pentru a face donația la PSD.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te